Belföld

2012.04.03. 09:37

Mindszenty Józsefre emlékeztek a parlamentben

Mindszenty Józsefre emlékezett hét eleji, parlamenti felszólalásában Ágh Péter, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője.

Kozma Gábor

A szombathelyi politikus parlamenti felszólalásban kiemelte, hogy a vasiak  büszkék múltjukra, neves szülötteikre. Büszkék a törhetetlen gerincű, 120 évvel ezelőtt született  Mindszenty Józsefre is, aki a  magyar katolikus egyház legnagyobb XX. századi alakja.
 
Ha fellapozzuk az emlékiratait, akkor személyes sorait is olvashatjuk a Vas megyéhez kötődő fiatalságáról, hiszen itt, Csehimindszenten és Szombathelyen nőtt fel. Itt kapta meg azt a nevelést, itt alakult ki az a személyisége, amely később másoknak is hitet, erőt, reményt és kitartást adott  - így  a képviselő, majd felvázolta a  hercegprímás életútját. 

Végül azt mondta: Mindszenty József egész életműve kiemelkedő tanúságtétel. Nem ismert megalkuvást ha a nemzetről, az egyházáról, vagy alapvető emberi értékekről  volt szó. Keresni, vigasztalni, erősíteni azokat, akik rászorulnak - ezek emlékiratainak az utolsó gondolatai.

Nemcsak Vas megye, hanem országunk és nemzetünk is büszke lehet arra, hogy  egy  ilyen szent életű ember, nagy magyar kötődődik ahhoz a területhez, amelyet szülőföldnek hívunk.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!