Belföld

2012.05.10. 13:21

Időjárás-jelentés: nyárból őszbe

Pénteken még 30 fok lesz, szombat délutánra jön a hideg!

MTI

Csütörtökön is és pénteken is általában kevés felhőre, túlnyomóan napos időre számíthatunk. Csapadék nem várható. Többnyire gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás, azonban főként a Kisalföld térségében napközben időnként megélénkül a déli szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 8, 13 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 27, 30 fok között várható.

Szombaton azonban hidegfront érkezik hazánk fölé. Így míg pénteken 30 fok is lehet, szombat délutánra 10-15 fokra hűl le a hőmérséklet, ami elég drasztikus változás egyik napról a másikra. A hideg záport, zivatart és viharos szelet is hoz magával.

Az időjárási helyzet Európában

Az Urál előterétől Közép-Európán át egészen a Földközi-tenger medencéjéig magasnyomású zóna helyezkedik el. A leszálló légmozgásoknak köszönhetően általában kevés a felhő, napos, száraz idő a jellemző. Ugyanakkor a kontinens nyugati és északi vidékei felett egy hullámzó frontrendszer hatására jobbára erősen felhős az ég, elsősorban a Brit-szigetek és a Benelux államok térségében, valamint Franciaország nyugati tájain több helyen esik az eső. A Kelet-európai-síkság nagy részének időjárását sekély ciklon határozza meg, szórványosan fordul elő eső, zápor, néhol zivatar is kialakul. A csúcshőmérséklet a déli és középső területeken általában 22 és 28 fok között változik, az Ibériai-félszigetről, továbbá Ukrajna keleti feléből 29, 31 fokot is jelentenek. Ezzel szemben északon és nyugaton hűvösebb van, a maximumhőmérséklet többnyire 7, 15 fok között alakul.

Péntek estig a Kárpát-medence időjárását a fenti magasnyomású zóna alakítja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!