Belföld

2012.06.18. 08:34

Riasztást adtak ki a hőség miatt

Megyei körkép - Másodfokú riasztást adott ki a hőség miatt hétfőre Vas megyére is az Országos Meteorológiai Szolgálat. Emellett extrém UV sugárzást is mértek.

Bajdó Bettina

Mivel hétfőn az ország jelentős részén 25 fok körüli, vagy a feletti napi középhőmérséklet mértek, ezért a meteorológiai szolgálat az egész országra kettes fokozatú veszélyjelzést adott ki. Felhívták a figyelmet arra is, hogy a figyelmeztetési értéket meghaladó, 8,2-es (extrém) UV-B sugárzást mértek. Éppen ezért azt javasolták, hogy fokozottan védekezzünk a napsugárzás által okozott leégés ellen.

Az Országos Mentőszolgálat is óva intett mindenkit a hőség okozta veszélyek miatt

A nagy meleg elsősorban az időseket, a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedőket, továbbá azokat veszélyezteti, akiknek valamilyen krónikus alapbetegségük van. Éppen ezért aki teheti, a nagyobb megterhelést jelentő tennivalókat például hivatali ügyintézést, bevásárlást inkább a hét második felére időzítse, mert egyes meteorológiai előrejelzések szerint csütörtöktől kissé enyhülhet az idő.

A nagy meleg elleni védekezésben az egyik legfontosabb a megfelelő folyadékpótlás, de nem ajánlott cukros üdítőitalt fogyasztani, hanem ásványvizet, vagy teát érdemes kortyolgatni. A hőség idején könnyű, szellős ruhát vegyünk fel, s érdemes a fejünket is eltakarni egyrészt az erős UV sugárzás, másrészt a napszúrás veszélye miatt. Ájulásos rosszullét esetén legjobb, ha hűvös, árnyékos helyen lefektetjük a segítségre szorulót, hiszen így az átmeneti vérkeringési zavar hamar rendeződhet. Fontos, hogy autóban még néhány percre, lehúzott ablak mellett se hagyjunk őrizetlenül kisgyermeket. A kicsik teste hidegben könnyen lehűl, de hőségben könnyen fel is melegszik, így gyorsan súlyos hőkimerülés, életveszély jelentkezhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!