Belföld

2012.07.27. 13:48

A jövőben csak a fix traffipax elhelyezéséhez kell hatósági engedély

A mai szabályok szerint a mobil és a fix traffipax is csak a közlekedési hatóság hozzájárulásával és az abban foglalt feltételekkel működtethető; a jövőben viszont ez csak az automata, fix telepítésű, a rendszámról fotót készítő sebességmérőre vonatkozik - a nemzeti fejlesztési miniszter erről szóló rendelettervezete a kormány honlapján jelent meg.

MTI

Az ilyen készülékeket továbbra is csak a közút kezelője, illetve az útdíj beszedője - vagy annak megbízottja - telepítheti és üzemeltetheti.
Ha az üzemeltető észleli, hogy a fix készülék hibásan működik, akkor nemcsak az adatrögzítést, hanem az adatok továbbítását is fel kell függeszteni.
Az adattovábbításról úgy rendelkezik a tervezet, hogy minden tizedik szabályszegés után, de legfeljebb 30 percenként kell az adatokat továbbítani a feldolgozó központba.
Jelenleg a mérőberendezésnek csak a 80 kilométer/óra átlagsebesség felett haladó járművek sebességének értékelését kell tudnia, a módosítás az ettől kisebb sebesség mérését, és értékelését is kötelezővé teszi.
Pontosságot viszont továbbra is csak a nagyobb sebességek mérésénél követel meg a tervezet. Így az értékelés pontosságának el kell érnie a 100 kilométer/óra sebességig a plusz-mínusz 3 kilométer/órát, a 100 kilométer/óra sebesség felett pedig a plusz-mínusz 3 százalékot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!