Belföld

2012.07.03. 07:22

Hende Csaba: meg kell erősíteni a katonai képességeket!

A honvédelmi miniszter szerint meg kell erősíteni a katonai képességeket a szűkös anyagi helyzethez mérten; több képességet nem veszíthet a honvédség.

MTI

Hende Csaba kedden Budapesten, a katonai és légügyi attasék éves értekezlete előtt elmondott beszédében kiemelte: ilyen időkben különösen fontos, hogy "emberi erényekkel, jobb szervezéssel és több munkával váltsuk ki a hiányzó anyagiakat". Ezen a területen különösen fontos a katonadiplomácia területe - fűzte hozzá. A tárcavezető azt mondta, hogy az idei értekezlet bizonyos szempontból történelmi, hiszen a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat év elejei megalakulása óta először tartanak ilyen találkozót. Hende Csaba közlése szerint a Honvédelmi Minisztérium kapcsolatrendszerének elsődleges iránya a NATO és az Európai Unió tagországaival történő együttműködés. "Hazánk biztonságának egyik alappillére az ország euroatlanti értékek iránti elkötelezettségén alapuló NATO- és EU-tagság" - tette hozzá. A miniszter szólt arról is, hogy az attasérendszer átalakítása már az idén megközelítőleg 45 millió, 2013-tól pedig 190 millió forint megtakarítást eredményez, miközben a katonadiplomáciai képviseleti és nemzeti érdekeink nem csorbulnak. Az eddigieknél is fokozottabb mértékben kell érvényesülnie a szakmai ésszerűségnek, a szigorú takarékosságnak és a rendelkezésre álló források hatékony felhasználásának - hangsúlyozta. Hende Csaba elmondta azt is, hogy a nemzeti katonai stratégia ügyében lezárultak a szakmai és a tárcaközi egyeztetések; a kérdésben a nyár után ötpárti egyeztetést tartanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!