Belföld

2012.07.19. 13:34

Közeleg a parlagfűszezon

Budapest - Közeleg a parlagfűszezon, várhatóan augusztus első hetében erősödik meg a pollenterhelés - mondta az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) megbízott főigazgató-helyettes főorvosa csütörtökön Budapesten.

MTI

Páldy Anna közlése szerint itt az ideje, hogy a parlagfű-allergiások megkezdjék a felkészülést, felkeressék orvosukat. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) 15-20 százalékra becsüli a parlagfűre allergiások számát.

A főorvos a sajtótájékoztatón azt is elmondta, hogy ezen a nyáron mostanáig kevesebb csapadék hullott, ezzel együtt két hőséghullám is volt. Ez önmagában is elég lenne ahhoz, hogy enyhébb legyen az idei parlagfűszezon, de emellett a parlagfű irtására indított akciókban is bíznak a szakemberek - tette hozzá.

Az OKI aerobiológiai hálózatának mérései alapján az idén a parlagfű pollenszemeit július első felében még csak szórványosan, egy-egy állomáson észlelték. A főorvos szerint augusztus elejére várható, hogy országszerte megjelenik a parlagfű virágpora a pollencsapdákban, a hónap közepén pedig már várhatóan mindenhol tüneteket okozó koncentrációban lesz jelen a levegőben. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján augusztus utolsó, illetve szeptember első hetében tetőzhet a parlagfű pollenkoncentrációja.

Páldy Anna szólt arról, hogy a kormány július 6-án tette közzé a parlagfű elleni rövid- és középtávú védekezésről, illetve akciótervről szóló határozatát, amelyben leszögezte, az ÁNTSZ fontos kötelessége a légköri pollenkoncetráció monitorozása és a lakosság tájékoztatása. A parlagfűvel kapcsolatos problémák ellenőrzése viszont nem az ÁNTSZ feladata - fűzte hozzá a főorvos.

Ennek megfelelően az OKI a honlapján továbbra is naponta frissíti pollenjelentését. A parlagfűhelyzetről az idén is külön tájékoztatnak, az OKI által tavaly indított Parlagfű Pollen Riasztási Rendszeren (PPRR) keresztül. Ezen térképen ábrázolják, hogy az ország különböző területein milyen magas a levegő parlagfűpollen-szennyezettsége az ország különböző területein. A pollenkoncentráció szintjeit 9 fokozatú színskálával jelzik, külön táblázatban adnak tájékoztatást a különböző értékek egészségügyi hatásairól. Ezen felül az idén már a parlagfű-pollenriadó esetére ajánlott légzőmaszkokról is közölnek ismertetőket a honlapon.

Páldy Anna kiemelte, hogy amennyiben a levegőben már köbméterenként 30 pollenszem található, az már minden allergiásnál tüneteket okoz. Egy-egy szezonban általában 28-42 napon keresztül mérnek ennél erősebb parlagfű-pollenterhelést - mondta a főorvos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!