Belföld

2012.07.01. 13:39

Tikkasztó nyár, néhol élénk szél várható

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése a hétfő estig várható időjárásról az ország területén és Európában.

MTI

 Várható időjárás az ország területén hétfő estig
  
Többnyire derült, napos időre számíthatunk, napközben elsősorban északkeleten, éjszaka északnyugaton lehetnek helyenként gomoly-, néhol fátyolfelhők is. Csapadék nem valószínű. A déli, délkeleti szél éjszaka a Dunántúlon átmenetileg északira, északnyugatira fordul, megélénkül, a keleti országrész kivételével néhol megerősödik.
   
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 18, 25 fok között alakul.
   
A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn általában 34, 39 fok között várható, a Duna-Tisza köze déli részén lehet néhol ennél melegebb. 

Az időjárási helyzet Európában 
   
Skandináviától Nyugat-Európán át egészen az Ibériai-félszigetig hullámzó frontrendszer húzódik. Az említett tájakon gyakran erősen felhős az ég, több helyen fordul elő eső, zápor, zivatar, néhol heves zivatarok is kialakulnak. Ugyanakkor keleten és a középső vidékeken nagyrészt anticiklonális hatások érvényesülnek. A leszálló légmozgásoknak köszönhetően általában kevés a felhő, többnyire napos, száraz, nyári idő a jellemző. Északon, északnyugaton a csúcshőmérséklet 12 és 20 fok között változik. Ezzel szemben a mediterrán térségben és Közép-Európában a délutáni órákban jobbára 28, 37 fokot mérnek. Hétfő estig a Kárpát-medence fölé dél felől továbbra is igen meleg levegő áramlik, folytatódik a kánikula.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!