Belföld

2012.09.07. 07:45

Orbán: a választási feliratkozás szélesíteni fogja a részvételt, nem csökkenteni

A Fidesz-KDNP fontolgatja azt az LMP-s javaslatot, hogy az országgyűlési választáson ne ajánlószelvény-gyűjtéssel történjen a jelöltállítás, a kötelező választási részvételről szóló MSZP-s kezdeményezéssel viszont nem szimpatizál a kormánypárti frakciószövetség - mondta a kormányfő, a Fidesz elnöke pénteken a Kossuth Rádióban. Orbán Viktor szerint az előzetes feliratkozás szélesíteni fogja a szavazáson a részvételt, nem pedig csökkenteni.

MTI

A miniszterelnök kifejtette: a magyar politika egy teljesen új korszakba lépett, "egy világnemzet vagyunk", tízezrével élnek magyarok a világban, ezért annak érdekében, hogy a jogosultak közül senki ne szoruljon ki a választás lehetőségéből, új megoldásokat kell találni. Az egyik ilyen szerinte az előzetes feliratkozás intézménye, ugyanis nem lehet másképpen nyilvántartásba venni például a Kárpát-medencében élő magyarokat, mint így, továbbá csak ezzel a módszerrel tudják biztosítani a voksolás napján külföldön tartózkodó és tartósan külföldön dolgozó, de magyarországi lakhellyel rendelkező embereknek a választást. Csak London környékén van legalább százezer magyar, Németországban pedig akár több százezren is lehetnek - jegyezte meg.
    
Minden szakértő azzal ért egyet - folytatta -, hogy egy rendszernek kell lennie, vagyis nem lehet az egyik embernek ilyen, a másiknak olyan szisztémát kialakítani, ezért a Magyarországon élőknek is lesz feliratkozás.
    
Orbán Viktor megemlítette - ahogyan csütörtökön Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár is -, fontolgatják azt az LMP-től származó javaslatot, hogy a jelöltállítás ne kopogtatócédulával történjen, mert az a választás bürokratikus jellegét növeli. Arra a kérdésre, hogy mi léphet az ajánlószelvény-gyűjtés helyébe, azt válaszolta, sokfajta megoldás létezik, majd szimpatikusnak nevezte például a német rendszert, ahol nincs kopogtatócédula, mégis van jelöltállítási szisztéma. "Ki fogjuk választani azt, ami jó, meglátjuk, hogy az LMP mit gondol, mégiscsak az ő javaslatukról van szó" - tette hozzá.
    
A kormányfő kitért arra is, hogy az MSZP kötelező részvételt javasol a választáson, amire szintén van példa Európában, de ezzel a Fidesz-KDNP-frakció nem szimpatizál, viszont olyan nyitott kérdésnek tekintik a kormánypártok, amelyről majd a parlamenti vitában döntenek.
Összegzése szerint a feliratkozás a részvételnek egy szélesebb lehetőségét teremti meg, senki nem szenved hátrányt miatta, nem lesz kitéve felesleges zaklatásnak. A feliratkozás hosszú lesz, sokféle módon lehet majd megtenni, "szélesíteni fogja a részvételt, és nem csökkenteni" - zárta szavait Orbán Viktor.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!