Belföld

2015.05.15. 14:35

Bokszkesztyű a plébánia falán - Szabó Miklós atya úgy véli: "benne kell lenni a világban"

Egyházasfalu - Új korszakot hozott Egyházasfalu hitéletébe Szabó Miklós plébános, aki 2001-ben került ide. Zsirai származású, a Vas megyei Sajtoskálon lakik.

Merklin Tímea

Szépszámú ministráns veszi mindig körül, a 14 fős létszám állandónak mondható. Szabó Miklós végzi az általános iskola 1-8. osztályában a kötelező hitoktatást.

- Azt tanítom, hogy nincs külön iskolai és templomi magatartás, keresztény magatartás van, ami mindenhol érvényes. A kereszténység nem „jámborkodás", hanem egyfajta rend. Egyszerűen, becsületesen kell élni, és akkor sok örömmel jár az élet. Ez jól összefér a józan gondolkodással. Úgy vélem, nekünk papoknak benne kell lennünk a világban, ezért sok mindennel foglalkozom, szimpatizálok mindenféle sporttal. A bokszkesztyű úgy került a nappalim falára, hogy egy gyerek hozta nekem ajándékba, aki bérmálkozni szeretett volna, de nem tudott eljárni az edzések miatt rendszeresen a templomba. Lehetővé tettem számára, és ezért megajándékozott. A bokszot is tudom becsülni, ez nem verekedés, hanem olyan sport, amely erős akaratot fejleszt és realitásra nevel. Az embereket "halászni" kell. Akik negyven évig nem jártak templomba, azokkal szemben nem lehet követelményeket támasztani. A megértéssel, az emberséggel, a barátságossággal többre megyünk – mondja a plébános, miközben megmutatja a gyönyörű barokk templomot, ahova messziről is eljönnek esküvőket tartani. Van vetítővászon, hogy a násznép mindent jól lásson, híresen szépen énekelnek a kántorok.

Szabó Miklós plébános megmutatta a egyházasfalui templomot, amelynek Szent György a patrónusa. Fotó: Merklin Tímea

Ha nincs kántor és vendégpap van, Szabó Miklós maga is örömmel ül le orgonálni. Hosszú évekig tanult zenét, hegedült, trombitázott, a muzsika révén is sok barátra tett szert. Ha teheti, vadászni szokott két társaságban is, nemrégiben egy vadásztársuk temetésén ő mondta a búcsúztatót. Vannak földjei, szőlő, erdő, kis traktort vásárolt, hogy könnyebben művelje őket.

Szabadideje nem sok van, mert öt helyen plébános: a Vas megyei Simaságon, Sajtoskálon és Nemesládonyban, a Győr-Sopron megyei Egyházasfaluban és Keresztény községben, ahol kórus is van, tagjai szívesen szerepelnek templomban. Ahogy meséli, pályafutása alatt hat templomot újíttatott fel. Adományokból és az egyházmegye támogatásával sikerült rendbe tenni a nemesládonyit, a keresztényit és az egyházasfaluit, pályázati pénzből a nagygeresdit, a simaságit és a sajtoskálit.

Szabó Miklós atya az egyházasfalui templom gyönyörű szószéke előtt. Fotó: Merklin Tímea

Szabó Miklóst sokan szeretik, gyakran meghívják civil rendezvényekre is, hogy mondjon köszöntőt, például nyugdíjas-találkozókra, vagy megvendégelik horgász versenyek főztjéből a helyszínen. A plébános saját havilapot szerkeszt, mindössze négy oldal, de benne van a legfrissebb miserend, egy vers az Egyházasfaluban élő Németh József költőtől, és egy cikk, amit ő maga vagy egy vendégszerző – akár gyerek – ír. A lapot Szombathelyen nyomtatják 150 példányban, mise végén osztja ki (ingyenesen), mikor távoznak a hívek. A lap mindig elfogy...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!