Belföld

2015.08.30. 08:09

A téma: a falu - Felidézték a földműves ősök emlékét

Lövő - Magasztos pillanatokkal, majd délután vidám együttléttel ünnepelték a falubeliek az új kenyér ünnepét.

Munkatársainktól

Két évvel ezelőtt új hagyomány született a településen. 2013. augusztusában emlékkövet állítottak azoknak a földműves ősöknek a tiszteletére, akik 150 évvel korábban megvásárolhatták a földeket gróf Széchenyi Pál földbirtokostól. Azóta, a szoborállítást is kezdeményező Lövő Község Barátai Társasága (LKBT) javaslatára ennél az emlékműnél ünneplik az új kenyeret.

A két csapat versenyzői és a szervezők. Mindenki sokat tanult ezen a meghitt délutánon. Fotó: Galavics Péterné

Így lett volna ez az idén is, ha a zuhogó eső fedél alá nem kényszeríti az ünneplőket. Így Gyűrű Ferenc plébános a szentmise elején a templomban áldotta meg az új kenyeret, és Hollósi Gábor polgármester is itt mondta el a földműves ősökre emlékező szavait. Az emelkedett hangulathoz Takács András szavalata is hozzájárult.

Délután a Szolgáltató és Kulturális Központban gyülekeztek az emberek itt rendezték meg, immár másodszor s Szeretlek, szülőfalum, Lövő című helyismereti vetélkedőt. A helyi gazdák saját vörösborral, pogácsával fogadták az érkezőket. A zenei kíséretet Plechl Richárd énekkel, Fodróczy Márk gitárral biztosította. A feladatokat Galavics Péterné, a központ munkatársa, valamint Balogh Anett és Balogh Péter egyetemisták állították össze. A versenyben a falu bármely polgára részt vehetett. A csapatok szervezésére két helyi civil szervezetet kértek fel. A vöröskeresztesek piros, a Nagyboldogasszony kórus zöld színekben versenyzett, a közönség szurkolásával segítette az erőpróbát. A feladványok a település történelmének, közelmúltjának és jelenének ismeretét tesztelték. Mindkét csapat jól felkészült a megmérettetésre, fiatal és idős lakosok egyaránt bizonyították, hogy jól ismerik falujukat. Végül a vöröskeresztes csapat vitte el a pálmát, de nem csak ők nevezhették magukat nyertesnek. A kérdésekből és válaszokból mindenki tanult, a közös zenélés, éneklés pedig meghitt perceket hozott a közösség életébe. A versenyzőket és a szurkolókat a rendezvény elején dr. Székely-Gayer Éva, az LKBT elnöke köszöntötte, a díjakat a falu polgármestere adta át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!