Belföld

2016.11.01. 19:00

És te mit tudsz a szülőfaludról?

Lövő - Harmadik alkalommal rendezték meg a településen a Szeretlek, szülőfalum, Lövő című vetélkedőt. Ezúttal a helyi önkormányzat és a Napsugár Óvoda csapata mérte össze tudását.

Tersztyánszky Krisztina

A program ötletadója dr. Székely Gayer Éva, a Lövőről Elszármazottak Baráti Körének vezetője volt néhány évvel ezelőtt. A cél nem vitás: tudjanak meg a helyiek minél többet a településük múltjából és jelenéből. Kötetlen, vidám, izgalmas formában ismerkedjenek meg szülőfalujuk hagyományaival, jeles szülötteivel, érdekes történéseivel. Ahogy minden évben, úgy az idén is két négyfős csapat mérte össze felkészültségét a népes szurkolótábor örömére és okulására. A Piros csapatot a községi önkormányzat dolgozói, míg a Zöldet a Napsugár Óvoda versenyzői alkották. A vetélkedő vezetését Balogh Péter, a fel-adatok összeállítását Balogh Anett - két lelkes helyi fiatal - vállalta magára.

- Forrásként most, és a korábbi években is Mohl Adolf apátkanonok, történetíró falutörténeti munkáját, illetve a Lövőről Elszármazottak Baráti Körének még kéziratban levő tanulmányait használtam fel - tudtuk meg Balogh Anett-től. - Mivel az idei vetélkedő elsősorban a közelmúlt történéseivel foglalkozott, sokat merítettem a Lövői Krónika korábbi számaiból is.

A Piros és a Zöld csapat versenyzői a program szervezőivel
Fotó: Tischlerné Németh Noémi

A mintegy tucatnyi szóbeli és interaktív feladatból álló vetélkedő számos komoly és kevésbé komoly megmérettetés elé állította a versenyzőket. Volt activity játék, zene vagy szöveg alapján történő dalfelismerés, villámkérdések. Nagy sikert aratott a vetítő című feladvány, amelynek kérdései 10-15 évvel ezelőtt Lövőn készült videofelvételekhez kötődtek. Az emberek örömmel ismerték fel magukat és barátaikat az archív filmkockákon. A lakodalmas kalinkó és a legény-bekeresztelés népszokását szóbeszéd játék vitte közelebb a közönséghez. Ilyenkor több mesélő pletyka módjára adja tovább és tovább a történetet, s az a csapat nyer, amelynél a sztori még az utolsó mesélőnél is hasonlít valamit az eredetihez.

Izgatott vitát váltott ki a csapattagok körében az a feladat, amikor az elmúlt évtized lövői eseményeit kellett időrendbe rakni. Vajon mi volt előbb? A Legvirágosabb falu cím elnyerése vagy a motorosklubház-avató?

A jelenkori faluismeret is szerephez jutott. A versenyzőknek tudniuk kellett a térségben levő bankjegykiadó automaták helyét csakúgy, mint a Kardos-ér menti települések nevét vagy a helyi intézmények vezetőit. Szoros küzdelem alakult ki, amit az utolsó, saccolós feladattal tudtak végül az óvó nénik a maguk javára fordítani. Így aztán a pergő ritmusú vetélkedőből a Napsugár Óvoda csapata került ki győztesen.

Nyert azonban mindenki ezen a délutánon: közösségi élményt, tudást, szülőfalujához való kötődést. Követésre érdemes a lövői példa, hiszen bár sok helyen készülnek falukrónikák, nem biztos, hogy minden helyben lakó ismeri is azok tartalmát. S ha többet tudunk arról a helyről, ahol élünk, talán büszkébbek leszünk rá, szívesebben térünk haza esténként és veszünk részt a helyi közösségi rendezvényeken is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!