Belföld

2017.03.24. 19:15

Tűzoltó testvérpár mentett életet Sárváron a buszpályaudvaron - megszólaltak portálunknak!

Sárvár - Sikeresen élesztett újra a Veiczer testvérpár egy idős férfit pénteken reggel Sárváron. Úgy tudjuk, Krisztián és Vilmos a szombathelyi mentőállomás egyik nyugalmazott garázsmesterének életét mentették meg.

Vadas Krisztina

Pénteken reggel a sárvári buszpályaudvaron várakozó emberek között lett rosszul egy idős férfi. A közeli büfé tulajdonosa észrevette, hogy baj van, és azonnal segítséget hívott. A hangos segélyhívást meghallották a szomszédos tűzoltóságon is. Az éppen szolgálatváltást végrehajtó laktanyából egy testvérpár, Veiczer Krisztián és Veiczer Vilmos tűzoltó főtörzsőrmesterek reagáltak a leggyorsabban, felkapták a parancsnokságon lévő félautomata defibrillátort és segíteni siettek.

- Amikor segélykiáltást hallok, szinte azonnal átkapcsol az agyam mentő üzemmódra - árulta el nekünk Vilmos. A testvérpár, ha akarná sem tudná letagadni, hogy ugyanaz a vér csörgedezik az ereikben. Arra a kérdésre, hogy milyen érzés fogta el őket, mikor meghallották a segélykiáltást, mindketten ugyanúgy feleltek: ilyenkor felszökik az ember adrenalinszintje, és tudja, hogy azonnal cselekedni kell - árulták el. A félautomata defibrillátorral a kezükben indultak el a parancsnokság épületéből: Vilmos elmondta, már a segélykérésből tudni lehetett, hogy itt nem egy egyszerű rosszullétről van szó, ezért vitték az életmentő készüléket.

- Amikor olyan helyzet áll elő, amely akár egy ember életébe is kerülhet, akkor felfokozott állapotba kerülök, és csak a mentésre koncentrálok - mesélte Krisztián arról, hogyan élte meg a pillanatot. - Ha életet kell menteni, akkor minden külső hatást kizárok, semmilyen zavaró tényezőt nem engedek be a tudatomba. Csak arra összpontosítok, hogy a hivatásomból és emberségből fakadó feladatomat maximálisan és hibátlanul el tudjam látni - tette hozzá. Amikor odaértek a helyszínre, a földön fekvő férfinek már sem a pulzusát nem tudták kitapintani, sem légzést nem tapasztaltak nála, ezért azonnal megkezdték az újraélesztést. A lélegeztetést és mellkaskompressziót követően a félautomata defibrillátor segítségével sikeresen visszahozták az idős embert az életbe. - Munkánkból fakadóan sokszor szembesültünk magatehetetlen vagy halott emberrel, többször segédkeztünk már újraélesztésnél is. A halott ember látványa sok embert pszichésen megvisel, és inkább visszavetőleg hat rá. Nálunk ez pont fordítva van: mondhatni kényszeres állapotba kerülünk, tudjuk, hogy azonnal segítséget kell nyújtani, és minden tőlünk telhetőt meg kell tenni - mesélte Krisztián arról, hogyan élte át emberileg az újraélesztés néhány percét.

A testvérpár már a reanimáció közben értesítette a mentőket, akik néhány percen belül meg is érkeztek. A mentőszolgálat szakemberei stabilizálták a férfi állapotát, és kórházba szállították. A fivérek gyors reakciójának köszönhetően a nyugdíjas férfi túlélte az esetet.

A segítségnyújtás örökletes a Veiczer családban: az édesapa, Vilmos mentőápolóként siet nap mint nap az emberek segítésére. Veiczer Krisztián gépjárművezetőként és a Hunor mentőszervezet tagjaként, míg öccse, Vilmos beosztott tűzoltóként őrzi Sárvár biztonságát a mindennapokban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!