Belföld

2017.04.27. 19:41

A fürdőszolgáltatások áfája egyelőre 27 százalék marad

Nem tervez a kormány további áfacsökkentést a turisztikai ágazat versenyképességének növelése érdekében, így a szálláshely- és fürdőszolgáltatások áfája 2018-ban is 27 százalék lesz - tudtuk meg a Kormányinfó sajtótájékoztatón Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztertől, aki lapunk kérdésére válaszolt.

Osváth Sarolta

A csütörtöki Kormányinfó sajtótájékoztatón Lázár János ismertette a kormány által elkészített és elfogadott költségvetési tervezetet, amelyet már véleményezésre el is küldtek a Költségvetési Tanácsnak, amely nem talált benne kifogást. A miniszter elmondta: a 2018-as költségvetésben folytatódik az adócsökkentés, a kisvállalati adó, az egészségügyi hozzájárulás mértéke jelentősen kisebb lesz, az internet áfája 18-ról 5 százalékra, a hal áfája szintén 5 százalékra csökken.

Lapunk Lázár Jánostól arra kért választ, hogy a kormány a költségvetési tervezetben tett-e javaslatot a parlamentnek a turisztikai ágazatban további áfacsökkentésre az éttermi szolgáltatások áfájának 2017-ben bejelentett mérséklésén kívül? Korábban ugyanis szó volt erről a szálláshelyszolgáltatások nemzetközi versenyképessége érdekében, és azóta a szakmai érdekképviseletek részéről is felmerült, hogy a fürdőszolgáltatások áfájának csökkentésére szintén égető szükség lenne.

Lázár János válaszában határozottan kijelentette: a 2018-as költségvetés tervezetében a kormány nem tett a parlamentnek ilyen javaslatot, bár szakmai érdekképviseletek részéről valóban érkeztek erre vonatkozó kezdeményezések, javaslatok. - 2018-ban azonban erre nincs fedezet, további jelentős áfacsökkentéshez alapvetően többletbevételre lenne szükség. A 2018-as költségvetésnek azonban vannak prioritásai, ezek közül is a legfontosabb az államadósság-csökkentés és az államháztartási egyensúly megtartása - emelte ki. A 2018-ra várható bevételek csak azokat a kiadásokat fedezik, amelyek szerepelnek a költségvetésben. Az áfacsökkentésre nagyobb mozgásteret csak magasabb bevételek nyújtanának, ennek egyelőre nincsenek meg a költségvetési feltételei - mondta.

A költségvetést a kiszámíthatóság és a stabilitás jellemzi, a hiányt 2,4 százalékra tervezik, a GDP-növekedés 4,3 százalékos lehet, a fogyasztás 4,5-5 százalék között bővülhet, az infláció tervezett mértéke 3 százalék, a nyugdíj-emelés is ennyi lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!