Belföld

2017.05.17. 19:05

Újabb szankciókkal fenyegetik Magyarországot

BRÜSSZEL A magyarországi helyzetről beterjesztett két határozattervezet közül a szigorúbbat fogadta el szerdán az Európai Parlament plenáris ülése, amelynek értelmében a testület megkezdi az előkészítését az uniós szerződés hetedik cikkelye szerinti eljárás megindításának Magyarországgal szemben.

Mediaworks

A 7. cikk alapján akár Magyarország tanácsi szavazati jogának felfüggesztését is jelentheti, ha Brüsszel úgy dönt, hogy egy tagállam esetében fennáll az uniós alapértékek megsértésének kockázata. A Fidesz hazai és európai képviselői szerint az uniós bürokrácia ismét ránk akarja erőltetni az illegális bevándorlókat.

Az Európai Parlament állásfoglalásában felszólítja a magyar kormányt, hogy helyezze hatályon kívül a menedékkérőkkel és civil szervezetekkel kapcsolatos szabályokat szigorító törvényeket. Az EP-leirat G. pontja szerint az európai értékekkel összeegyeztethetetlen, hogy "2015 óta a Magyarországon a menedékjog területén elfogadott új törvények és eljárások arra kényszerítik a menedékkérőket, hogy egy olyan, a magyar területen található tranzitzónán keresztül lépjenek be Magyarországra, amely naponta csak korlátozott számú - jelenleg 10 - személy számára teszi lehetővé a belépést" (...) illetve tényként kezeli, hogy "a magyar határon lévő migránsokat rövid úton, esetenként kegyetlen és erőszakos bánásmódot alkalmazva visszakényszerítik Szerbiába", végül felrója, hogy "a magyar kormány nem tett eleget azon kötelezettségének, hogy az uniós joggal összhangban áthelyezze a menedékkérőket."

A  magyarországi helyzetről beterjesztett két határozattervezet közül a szigorúbbat fogadta el tegnap az Európai Parlament plenáris ülése

Az állásfoglalás I. pontja szerint az EP-képviselőket aggasztja, hogy "terrorcselekmény elkövetésével vádoltak meg és börtönbüntetésre ítéltek 11 menekültet (az úgynevezett "röszkei 11-eket"), akik 2015. szeptember 16-án, egy nappal a szerb határ Magyarország általi lezárása után Röszkén tartózkodtak, többek között 2016 novemberében egy tisztességtelen bírósági eljárás során Ahmed H. ciprusi illetőségű szíriai állampolgárt tízéves börtönbüntetésre ítélték pusztán azért, mert a feszültségek oldására megafont használt és három tárgyat hajított a határőrökre." Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója szerint nincs reális esélye annak, hogy életbe lépjen az uniós szerződés 7. cikkelye Magyarországgal szemben. A kommunikációs igazgató úgy fogalmazott, hogy a "Soros-jelentés" felháborító, és "hetet-havat összehord", a brüsszeli le-irat pedig csak egy újabb frontális támadás a magyar kormány ellen. "Az EP Magyarországra akarja erőltetni az illegális bevándorlást" - hangoztatta Hidvéghi Balázs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!