Belföld

2017.09.07. 18:55

Várja a kormány az EB javaslatát, nem lesz leépítés az állami cégeknél

BUDAPEST A magyar kormány nem tud azonosulni azzal, hogy a bevándorlás ügyébe az Európai Bizottság "belekavarja" a gazdaságfejlesztési célokat szolgáló kohéziós alapok sorsát - közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter. Szó volt a német választásokról is.

Jean-Claude Juncker levelére utalt a miniszter a csütörtöki Kormányinfón. Az Európai Bizottság elnöke arra válaszul küldött levelet, hogy a magyar kormány az unió hozzájárulását kérte a schengeni határok védelmét célzó 270 milliárd forintos költségeihez. Lázár János leszögezte: a kabinet kész a tárgyalásra, várja a bizottság javaslatát. Az unió szerinte mindent elkövet az illegális bevándorlók jogainak védelmében, a határvédelem érdekében azonban nem tesz semmit. A bizottságnak nemcsak a bevándorlással kapcsolatos kötelezettségek betartását kellene felügyelnie, hanem az unió állampolgárainak biztonságát is figyelembe kellene vennie - mondta a miniszter.

A kohéziós alapokról szólva kijelentette: az érintett országok a pénzt csak részben kapták, és annak jó része visszakerül a kibocsátó tagállamba. Példaként az unió egyik biztosának kijelentését hozta, amely szerint az ide küldött forrás 80 százaléka kerül vissza Németországba. Ennek a pénznek a bevándorlás ügyéhez nincs köze - szögezte le.

Angela Merkel német kancellár Orbán Viktort bíráló kijelentéseire azt mondta: Magyarország nem kíván részese lenni a német választási hadműveletnek. Magyarország is abban érdekelt, hogy Merkel toronymagasan nyerje meg a választásokat - mondta Lázár János.

A miniszter kérdésre az állami cégeknél korábban jelzett leépítésekről azt mondta: fél évvel a választások előtt a kormány már nem kezdhet nagyarányú szerkezetátalakításokba, például a közlekedési ágazatban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!