Belföld

2002.02.23. 16:07

A nyertes belebukhat gyõzelmébe

Szombathely (ki) – Ágh Attila politológus, a közgazdaság-tudományi egyetem tanszékvezetõ professzora úgy vélekedik: az áprilisi választásokon nyertes párt 2006-ban nem tud újabb gyõzelmet aratni.

Mórocz Zsolt

A politológus tegnap délután az Ifjúsági Kabinetiroda klubjában vett részt nyilvános fórumon, amelynek témája a választások tétje volt.

Ágh Attila a beszélgetés témájával kapcsolatban elmondta: 1990-ban eldõlt, hogy demokrácia lesz Magyarországon, áprilisban viszont az dõl el, hogy milyen demokrácia jellemzi majd hazánkat az elkövetkezendõ esztendõkben. A politológus szerint – a választások eredményétõl függetlenül – mindkét nagy politikai tömörülésnek be kell látnia, hogy a konszenzuális demokrácia felé kell elfordulni. Ágh Attila nem osztja azt a véleményt, miszerint az áprilisban gyõztes párt hosszú ideid hatalmon tudna maradni. A politológus úgy gondolja, az áprilisi nyertes épp az uniós csatlakozás miatt veszti majd el a 2006-os voksolást. Ágh Attila ezt azzal indokolta, hogy nem lehet egyszerre teljesíteni az európai uniós várakozásokat, valamint a hazai elvárásokat.

A politológus szerint ma Magyarországon harminc százalékra tehetõ az úgynevezett politikailag némák tábora, azaz akik különbözõ okok miatt semmiképpen sem mennek el szavazni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!