Belföld

2009.09.10. 13:41

Bajnai-Fico találkozó: 11 pontos nyilatkozatot fogadtak el (Fotókkal)

Szécsény - Közös, 11 pontból álló nyilatkozatot írt alá Bajnai Gordon magyar és Robert Fico szlovák miniszterelnök csütörtöki szécsényi találkozóján. Ebben a többi között sajnálkozásukat fejezik Sólyom László államfő meghiúsult révkomáromi útjának körülményei miatt, valamint elfogadják az EBESZ kisebbségügyi főbiztosának minden ajánlását a szlovák nyelvtörvény ügyében.

MTI

Progresszív Intézet: Fico nem mondhatott nemet a találkozóra

 Robert Fico szlovák miniszterelnök a révkomáromi incidens után nem mondhatott nemet a találkozóra, s a témáit illetően "alkalmazkodni" kényszerült Bajnai Gordonhoz - írta a Progresszív Intézet a csütörtöki kormányfői megbeszélésről készült, az MTI-hez eljuttatott elemzésében.

A Progresszív Intézet aláhúzta: jövőre Szlovákiában is választások lesznek, Ficónak pedig egy EU-tagország kormányfőjeként nemcsak a választóira, de a nemzetközi közösség szimpátiájára is gondolnia kell. Hozzátették: ezért a durva révkomáromi incidens után nem mondhatott nemet a találkozóra; sőt végül nemcsak a magyarországi helyszínbe, de a magyar kormányfő által követelt témákba - szlovák nyelvtörvény, Sólyom kitiltása - is belement, röviden szólva: "alkalmazkodni" kényszerült Bajnaihoz.
    
A két ország miniszterelnökének találkozója már igen időszerű volt, hiszen Magyarország és Szlovákia között az elmúlt években olyan pattanásig feszült viszony alakult ki, amelyben komoly szimbolikus üzenetet hordoz már egy kormányfői találkozó ténye is - tartalmazza az elemzés. Hozzátették: az előzmények alapján várható volt, hogy a szlovák-magyar kapcsolatok, ha nehézkesen is, de elmozdulnak végre a mélypontról. 
    
"A magyar fél konfliktuskerülésére, megegyezési szándékára Fico nem válaszolhatott agresszióval a végtelenségig, így elmondható, hogy ma végre európai politikusként viselkedett" - állapította meg a Progresszív Intézet. Hozzáfűzték: a magyar kormányfővel szemben tanúsított előzékenységével, a folyamatos egyeztetés és párbeszéd indítványozásával a magyarok számára eddig ismeretlen arcát mutatta a szlovák kormányfő.
 
A Progresszív Intézet szerint magyar szempontból mindenképpen komoly eredményként könyvelhető el, hogy Fico is aláírta: elfogadja az EBESZ kisebbségi főbiztosának ajánlásait a szlovák nyelvtörvény módosítására vonatkozóan, hiszen a főbiztos, Knut Vollebaek nem sokkal ezelőtt eléggé egyértelműen elítélte a nemzeti kisebbségek jogait korlátozó törvényt. 
    
Noha a legkényesebb kérdésben, Sólyom László kitiltásának ügyében nem meglepő módon egyik fél sem engedett, és Fico a közös sajtótájékoztatón nem mulasztotta el ismét hazugságnak minősíteni az államnyelvtörvény módosítását ért magyar vádakat, az elfogadott 11 pontos nyilatkozat hangneme és tartalma akár bizakodásra is okot adhat - tartalmazza az elemzés. 
    
"A nyilatkozat, noha a nyelvtörvényre vonatkozó megegyezést leszámítva jórészt szimbolikus gesztusokból áll, megteremtette a szlovák-magyar kapcsolatok normalizálásához szükséges pozitív hangulatot. A kérdés csak az, hogy mindebből mit visz haza Fico" - írták.

Németh Zsolt: Fico felmosta Bajnaival a padló

Kudarcnak nevezte a magyar és a szlovák miniszterelnök szécsényi találkozóját az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke csütörtökön Budapesten. Németh Zsolt szerint Robert Fico "felmosta a padlót" Bajnai Gordonnal. "Ez a találkozó mindenféleképpen kudarcnak minősíthető - jelentette ki.
    
A politikus azért tartja kudarcnak a megbeszélést, mert a miniszterelnökök által elfogadott dokumentumban nem szerepel Szlovákia bocsánatkérése Sólyom László államfő "kitiltásáért", valamint az sem, hogy Magyarország a további együttműködés feltételének tekinti a szlovák államnyelvtörvény módosítását. A Fidesz a szöveget elemezni fogja, és pénteken fejti ki álláspontját részletesen a sajtó előtt - közölte az ellenzéki politikus.

Szécsény újra csendes

 Negyed hét után ismét elcsendesedett Szécsény, a Nógrád megyei kisvárosban az élet visszaállt a régi kerékvágásba - jelentette a helyszínről az MTI tudósítója csütörtök este. Robert Fico autókonvoja hat óra előtt öt perccel, Bajnai Gordoné negyedórával később hagyta el Szécsényt. 
    
Negyed hétkor feloldották a négy órától tartó útlezárást a belvárosban, az érdeklődők és a tüntetők is hazafelé indultak, és levonultak a helyszínről a készenléti rendőrök is. Szécsényben már csak a művelődési ház zsúfolt, mivel ott rendezték be a sajtóközpontot. A nap során nem történt rendbontás a városban.


Egy férfi Isten hozott/ördög vigyen/Fico! Feliratot tart a kezében a szécsényi Forgách-kastély előtt a magyar-szlovák kormányfői találkozó helyszínének közelében. MTI Fotó: Komka Peter

Közös nyilatkozatot fogadott el a két kormányfő

Közös, 11 pontból álló nyilatkozatot írt alá Bajnai Gordon magyar és Robert Fico szlovák miniszterelnök csütörtöki szécsényi találkozóján. Ebben a többi között sajnálkozásukat fejezik Sólyom László államfő meghiúsult révkomáromi útjának körülményei miatt, valamint elfogadják az EBESZ kisebbségügyi főbiztosának minden ajánlását a szlovák nyelvtörvény ügyében.

A kormányszóvivői honlapon nyilvánosságra hozott nyilatkozat szerint a két ország közös érdeke a politikai feszültség enyhítése. A dokumentum értelmében a két kormányfő rá kívánja irányítani minden felelős politikai párt figyelmét a társadalmi kockázatokra, továbbá felszólítja a két ország állampolgárait, hogy tanúsítsanak egymás iránt türelmet és megértést.
    
A felek deklarálták: tudatában vannak annak, hogy a kétoldalú kapcsolatoknak a kölcsönös bizalomra, átláthatóságra, a pragmatikus és építő jellegű kétoldalú párbeszédre kell épülniük. Jelezték: élni kívánnak az együttműködés minden rendelkezésre álló formájával és eszközével, beleértve a kormányfői szintű további kapcsolattartást is.
    
A két kormányfő – fenntartva eltérő véleményüket a kérdés jogi aspektusára vonatkozóan – sajnálkozását fejezte ki Sólyom László köztársasági elnök augusztus 21-ei, Révkomáromba tervezett látogatásának körülményei miatt. Hogy elkerüljék a jövőben a hasonló eseteket, felkérik szakértőiket, dolgozzanak ki közösen egy javaslatcsomagot. 
    
Leszögezték azt is, hogy elfogadják az EBESZ kisebbségügyi főbiztosának minden ajánlását a szlovák államnyelvtörvényének módosítására vonatkozóan. A szlovák fél megerősítette: együttműködik a főbiztos hivatalával az ajánlások megvalósításában.  Megerősítették a két köztársaság nemzetközi kötelezettségvállalását a Szlovákiában és Magyarországon élő nemzeti kisebbségek tagjai jogainak tiszteletben tartására és biztosítására.
    
Megállapodtak abban is, hogy határozott intézkedéseket tesznek a szélsőséges jelenségekkel és csoportokkal szemben, fellépnek az idegengyűlölet, az intolerancia, a sovinizmus és a nacionalizmus, az erőszak minden megjelenési formájával, valamint azok más országokba irányuló exportjával szemben. 
    
"Minden jogi eszközt felhasználnak, hogy az országaikban élő polgáraikat megakadályozzák a gyűlölet, az idegengyűlölet, az intolerancia, a sértő nyelvezet és a diszkrimináció terjesztésében" - tartalmazza a dokumentum. Hozzátették: a két kormány mindent megtesz, hogy megakadályozza a szélsőséges erők térnyerését, különös tekintettel a betiltott vagy vádeljárás alatt álló félkatonai szervezetekre. A nyilatkozat szerint a felek megvizsgálják annak lehetőségét, hogy erre a célra közös rendőrségi munkacsoportot állítsanak fel két hónapon belül.
    
A miniszterelnökök aláhúzták a két ország közötti Jószomszédi Kapcsolatokról és Baráti Együttműködésről Szóló Szerződés végrehajtására létrehozott vegyesbizottságok újbóli összehívásának szükségességét, hogy feltárják a két kormány jövőbeli együttes ülésének lehetőségét, előfeltételeit és céljait.
    
A kormányfők döntése alapján felgyorsítják a nemzeti kisebbségekkel foglalkozó kétoldalú vegyesbizottság keretében elvégzendő munkát. A vegyesbizottságot rendszeresen összehívják, üléseire a főbiztos hivatalának képviselőit is meghívják.


Robert Fico szlovák (b) és Bajnai Gordon magyar miniszterelnök sajtótájé koztatót tart megbeszélésüket követően a szécsényi Forgách-kastélyban. MTI Fotó: Beliczay László 

Megállapodtak arról is, hogy Magyar-Szlovák Együttműködési Tanács néven felállítanak egy független tanácsadó testületet, amelynek célja a két ország közötti együttműködés erősítése lesz. A tanács évente jelentést készít a kapcsolatok fejlődéséről, egyúttal javaslatokat fogalmaz meg a két ország közötti viszony javítására. Ez a szerv felügyeli a tervezett Magyar-Szlovák Együttműködési Alapot, amelynek feladata projektek, ösztöndíjak, diákcsereprogramok, a magyar-szlovák együttélést és együttműködést segítő kulturális, művészeti és sportesemények támogatása lesz.
 
A kormányfők megegyeztek abban is, hogy megbízzák külügyminisztereiket egy kibővített együttműködési csomag elkészítésével. A két hónapon belül elkészítendő csomag tartalmazza majd a Magyar-Szlovák Együttműködési Tanács és a Magyar-Szlovák Együttműködési Alap részleteit, a két ország energiabiztonságát érintő együttműködési projektek listáját, a közúti és vasúti összeköttetés fejlesztésének menetrendjét, a Duna és Ipoly folyókon tervezett új hidakról szóló keretmegállapodást, a határ menti régiókban a munkanélküliség csökkentésére irányuló közös intézkedéscsomagokat, az előkészítés alatt álló közös történelem tankönyv használatát és a közös történelmi kutatások folytatását, továbbá a mindkét állam számára kihívást jelentő roma integráció erősítésének együttműködési tervét. 
    
A két kormányfő megegyezett abban is, hogy védnökséget vállalnak a két köztársaság között Párizsban, 1995. március 19-én aláírt, a Jószomszédi Kapcsolatokról és Baráti Együttműködésről Szóló Szerződés megkötése 15. évfordulójának méltó megemlékezésére

Százak imádkoznak a megbékélésért Szécsényben

 Mintegy háromszáz ember imádkozik a magyar-szlovák megbékélésért a szécsényi ferences templomban csütörtök kora délután, a két ország miniszterelnökének találkozója idején. A templomban Beer Miklós váci püspök köszöntötte a résztvevőket. Az imaórán szlovák és magyar nyelven mondták el a Mária-imát.
    
A magyar ferencesek meghívására Szlovákiából is érkeztek rendtársak, és részt vesznek az eseményen a ferencesekhez tartozó gondozónővérek is. A szécsényi Fidelitas mintegy harminc tagja fehér színű, Nyelvében él a nemzet feliratú pólóban érkezett a templomba.

A kastély előtt várták, hátulról érkezett

Bajnai Gordon és Robert Fico Balassagyarmat felől érkezett Szécsénybe, de a főút lezárása és a nagy rendőri biztosítás ellenére nem a főúton, hanem a találkozónak helyet adó kastély mögötti kolostor udvarán keresztül haladtak át. Emiatt a mintegy 200 várakozó ember és a kastély előtt lévő újságírók nem láthatták őket.


Tüntetők állnak szlovák nyelvű transzparensekkel a kezükben Szécsény belvárosában a magyar-szlovák kormányfői találkozó helyszínének közelében. MTI Fotó: Komka Peter

A belvárost már 14 órakor lezárták, majd a minden irányból torlódó autósort húsz perc elteltével engedték tovább. Délután fél három előtt néhány perccel öt konvoj érkezett Balassagyarmat felől, de a várakozásokkal ellentétben Robert Fico nem ezekkel az autókkal jött. Ezután feloldották az útlezárást, és kiderült, a kormányfők már a kastélyban vannak, a hátsó úton érkeztek.


Bajnai Gordon miniszterelnök invitálja megbeszélésükre Robert Fico szlovák miniszterelnököt a szécsényi Forgách-kastélynál. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
    
Ez idő alatt a közeli városházánál sajtótájékoztatót tartott Thürmer Gyula, a Magyar Kommunista Munkáspárt elnöke, ám erre a rendezvényre már nem engedték át azokat az újságírókat, akik a műveleti terület túloldalára kerültek. Rendbontás nem történt.

Balassagyarmatnál érkezett Magyarországra Fico

Balassagyarmatnál lépett Magyarország területére a szlovák miniszterelnök csütörtök kora délután.

A balassagyarmati Ipoly-híd közelében fokozott rendőri készültség mellett mintegy száz érdeklődő, valamint a magyar és a szlovák média tucatnyi képviselője várta Robert Ficót. A szlovák kormányfő biztonságáról legalább harminc, védőfelszerelésbe öltözött magyar rendőr gondoskodott. 
    
Balassagyarmaton az utcákat tisztára söpörték reggelre, a szomszédos Őrhalomban is elküldték az út mellől a mindig ott üldögélő krumpliárusokat, a rendőri jelenlét fokozott volt a 22-es számú főútvonal mellett. 


A készenléti rendőrség tagjai várakoznak Balassagyarmaton a magyar-szlovák határ közelében a magyar és a szlovák miniszterelnök szécsényi találkozójára érkező szlovák kormányfő érkezése előtt. MTI Fotó: H. Szabó Sándor
    
Robert Fico fennakadás nélkül haladt át Balassagyarmaton. Szerdán a város fideszes vezetése nyílt levélben tudatta, hogy a szlovák miniszterelnököt nem kívánatos személynek tekintik a városban, ezért szeretnék, ha más határátkelőn lépne be az országba. Robert Fico Szécsényben találkozik Bajnai Gordon miniszterelnökkel.


Árpád-sávos zászlót tartó, Nagy-Magyarország térképet ábrázoló pólót viselő tüntető áll  Szécsény belvárosában a magyar-szlovák kormányfői találkozó helyszínének közelében. A pólón a felirat: Isten, áldd meg a magyart". MTI Fotó: Komka Peter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!