Belföld

2009.06.16. 05:38

Kicsengettek - Az általános iskolák mindegyikében elbúcsúztatták a nyolcadikos diákokat

Megyei körkép - Vas megyében több ezer diák búcsúzik a napokban az általános iskolától. Több településen már kitört a nyári vakáció, akad azonban ahol e hét első napjaiban széled szét a gyermeksereg.

Varga Nóra-Vojnovics Viktória

A következő két és fél hónapban számos szabadidős program, tábor várja a diákokat megyeszerte, az első turnusok már a héten elindulnak. Az országos tendenciának megfelelően évről évre kevesebb diák búcsúzik az általános iskoláktól megyeszerte a csökkenő gyermeklétszám következtében, s bár az idei adatokat még nem összesítették az általános iskolás diákok száma 2008-ben tízezerrel volt kevesebb mint 1990-ben.  

A nyári programkínálat mégsem csökkent ezzel párhuzamosan, sőt  civil szervezetek, intézmények sokasága kínál ma már aletrnatívát a szabadidő hasznos eltőltésére. A kézműves táboroktól a tematikus, művészeti és sportfoglalkozásokig széles a kínálat, mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbb elfoglaltságot, a kérdés márcsak az, hogy a  szülők megbírkóznak-e a költségekkel.  A táborok első turnusai már ezen a héten elkezdődnek, a diákok egy része viszont ezekben a napokban kapja kézhez a bizonyítványt. 



A szombathelyi Dési Huber István Általános Iskolában 65 végzős diák búcsúzott tegnap.  Az utolsó nap az emlékeké is volt: osztályok osztályfőnökeikkel  idézték fel az elmúlt esztendők legszebb pillanatait, legemlékezetesebb diákcsínyeit.

Vegyes érzésekkel búcsúzom az iskolától  mondja  Varga Dominik, a 8. c osztály tanulója. Rengeteg szép emlék, táborok, kirándulások, külföldi élményhetek, s a mindennapok megannyi pici emléke köt ide. Hiányozni fog a közösség, a tanárok, a diákcsínyek is felejthetetlenek maradnak. Mindemellett azonban  folytatja Dominik nagyon várom már a középiskolás éveket. Az új közösség, új barátok mellett azonban biztosan gyakran visszalátogatok majd ide  teszi hozzá. 

Dominik szeptembertől a Horváth Boldizsár szakközéspiskola tanulója lesz, de addig még jópár vidám nyári nap vár rá.  A tánctábor mellett két külföldi nyaralást is terveztünk az idei nyárra, s szeretnénk jópár hazai tájat felkeresni, kirándulni a szüleimmel  mondja.

Nekem is a közösség, a kirándulások és a táborok fognak a legjobban hiányozni  veszi át a szót Dominik osztálytársa, Mangliár Vanda. Vanda a Nagy Lajos Gimnázum matematika tagozatára nyert felvételt.  Az általános iskolás esztendők alatt szinte végig kitűnő bizonyítvánnyal büszkélkedhetett, akárcsak Dominik. Ezért neki is kijár a nyári kikapcsolódás. 

Aktív pihenést terveztük a nyárra, több táborba is megyek a két és fél hónapos szünidőben: a kosárlabda-tábor mellett, henna-táborban is részt veszek a barátnőimmel. Emellett sokat kirándulok majd, többek között azt is tervezzük, hogy körbekerékpározzuk a Balatont  mondja Vanda. A múltidézés, tervezgetés tovább folytatódik, csak az utolsó csengő hangja szakítja félbe az anekdotázást, majd a diákok végigvonulnak az iskola folyosóin s egy sárospataki hagyományt felelevenítve búcsúznak az intézménytől. 

Az 1981-82-es tanévben végeztek először nyolcadik osztályos tanulók az intézményben, azóta minden évben e tradíció szerint ballagnak a diákok. Tegnap délben megszólalt az iskola harangja. Ezzel egy időben a hetedik osztályos tanulók bottal kopogtattak a végzős osztályok ajtaján, és énekeltek. A végzős osztályok által ajándékozott selyemszalagot felkötötték a vándorbotra, ezután búcsúzó dalokat énekelve együtt végigjárták az intézményt. 

Hasonlóan a szombathelyi Dési iskola ballagásához, Őriszentpéteren is a helyi hagyományoknak megfelelően búcsúztak el a nyolcadikosoktól. A Körzeti Általános Iskola Őriszentpéter végzős diákjai szombaton délután ballagtak. Két osztály 31 diákja folytatja középiskolában a tanulmányait. Fekete Lászlóné, az iskola igazgatóhelyettese sikeresnek értékelte a tanévet, a nyolcadik osztályos diákok száz százaléka továbbtanul valamelyik közelebbi vagy távolabbi iskolában. Szombathelyre, Zalaegerszegre, Szentgotthárdra, Kőszegre, Lentibe nyertek felvételt az őriszentpéteri iskolások, sőt egy fiatal Ausztriában folytatja tanulmányait. Érdekes, hogy ebből az évfolyamból Körmenden senki sem akart továbbtanulni. 

Minden tanuló megtalálta a számítását  tudtuk meg az igazgatóhelyettestől. Nyolcan gimnáziumban, tizenketten szakközépiskolában, tizenegyen pedig szakiskolában folytatják ősztől a tanulmányaikat. A nyolcadik osztályos tanulók ballagása a hagyományok szerint zajlott. A diákok az iskola udvarán gyűltek össze, először a hetedikesek búcsúztak el a végzősőktől, majd a nyolcadikosok az iskolától, végül a gyerekek egy szál virággal köszönték meg az intézmény dolgozóinak a munkáját. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!