Borászat

2014.11.20. 15:55

Megvédik saját boraikat

Megyei körkép - Kötelező ellenőrző jegyet vezetett be a földrajzi jelzés nélküli borokra a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT). Ezzel az olcsó importborok árletörő hatását kívánják tompítani a hazai piacon. Az intézkedés a hazai borok védelmében történt. Vas megyében is támogatják a lépést.

Peltzer Géza

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) saját tagjai számára kötelezővé tette, hogy biztonsági jegyet helyezzenek el a földrajzi jelzés nélküli borokra közölte a szaktárca a napokban. Az ellenőrzés a HNT, valamint a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) borászati igazgatóságának feladata lesz. A kontroll kiterjed a kis- és nagykereskedelmi forgalmazókra is.

Az ellenőrzési jegy ára literenként 30 forint lesz, a tervek szerint a befolyt összeg egy része az ellenőrzést, más része pedig a hazai borászatok minőségfejlesztését szolgálja. A HNT köteles lesz a befizetett ellenőrzési díjból származó bevételt elkülönítetten bemutatni, valamint a felhasználást negyedévente honlapján nyilvánosságra hozni.

Ellenőrző jegy kiváltását már előírta a szakmaközi szervezetté alakult, piacszabályozási feladatokat is ellátó HNT azon forgalmazók számára, akik földrajzi jelzés nélküli borokat értékesítenek - nyilatkozta korábban Tornai Tamás, a HNT elnöke. A jegyet minden ellenőrizetlen helyről származó borra meg kell vásárolni, akár hazai, akár importalapanyagból készült. Ezalól csak azok a korábban betárolt borok kivételek, amelyekre 2014. január 10-e előtt már igényeltek forgalomba hozatali engedélyt.

Hatos István, a Kőszeg és Környéke Vaskeresztes és Környéke Hegyközség hegybírója
Fotó: Unger Tamás

Az ellenőrző jegyet azért vezetik be, hogy a sokszor dömpingáras elsősorban Olaszországból származó importborok ne törjék le az árakat a hazai piacon. Ezeket a termékeket amúgy itthon általában olyan földrajzi jelzés nélküli asztali borok készítéséhez használják fel, amelyek alacsony árkategóriájúak. A díj ellenében megváltható ellenőrző jegy feltehetően hozzájárulhat ahhoz, hogy az árkülönbség csökkenjen az importált és a hazai borok között, és már az idei szüreten is a szőlőárak stabilizálódásához vezetett.

- Már lépni kellett a hazai termelők védelmében. Ez csak az egyik lehetséges válasz volt az olcsó importra - nyilatkozta a Vas Népének Hatos István, a Kőszeg és Környéke Vaskeresztes és Környéke Hegyközség hegybírója. - Az ellenőrző jegy bevezetése számunkra eljárásrendi feladatot jelent, de anyagi teherként a termelőknél, forgalmazóknál jelenik meg. A pontos meghatározás szerint az ellenőrző jegy ára a kiszerelési egység minden megkezdett litere után 30 forint, tehát valóban a kiszerelési egység függvényében a literre vetített pluszköltség meghaladhatja ezt az összeget.

Majd a hegybíró így folytatta:

- Az intézkedés várhatóan kedvező hatással lesz a megyei, a hegyközségi tagborászatok számára. Borászataink elsősorban oltalom alatt álló, eredetmegjelöléssel, földrajzi jelzéssel, saját termelésű szőlőből, saját előállításban hoznak forgalomba bort, melynek piaci versenyképessége várhatóan egyértelműen erősödik ezentúl a megyébe behozott termékekkel szemben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!