Borászat

2015.04.08. 10:38

Borok versenyeztek: nem is lett olyan rossz a 2014-es évjárat, mint várták

Kőszeg - A megyei borverseny előtt megrendezték kedden a kőszegi és város környéki borok versenyét a Borok Házában.

Némethy Mária

Egyszer egy híres külföldi borász azt nyilatkozta az évjáratokról: három különböző létezik: kiváló, jó és kihívásokkal teli. Ezzel arra utalt, hogy bár az adott évjáratot - vagyis a természetet -, nem lehet befolyásolni, viszont alkalmazkodni hozzá és a legjobbat kihozni belőle, igenis lehetséges.

Ezt vallják a kőszegi borászok is. A Kőszegi Borbarátok Egyesülete, valamint a Kőszeg és környéke-Vaskeresztes és Környéke Hegyközség borversenyt szervezett kedden estére a kőszegi Borok Házában. Ezen Kőszegen és Kőszeghegyalján termelt 2014-es borok (fehér, rozé és vörös) vettek részt, fajtánként két palackkal.

- A 2014-es év viszonylag csapadékos volt, a nyár is hűvösebbre sikeredett, annak ellenére, hogy a borászok nem ezt várták az év elején. E negatív tényezők helyenként több odafigyelést és hatékonyabb szőlőbetegségek elleni prevenciót igényeltek a termelőktől - emlékeztet a tavalyi időjárásra Láng József, a kőszegi Szőlőtermelők és Borértékesítők Szövetkezetének elnöke.

Munkában a zsüri. A zsűri elnöke a kőszegi Stefanich Kornél, a kőszegi Jagodics Tamás, a csepregi Horváth Gábor, a lukácsházi Albert Csaba, Kőszegről ifj.Frank János és Láng József  
Fotó: Steindl Rezső

A szőlőtermelőket megkérdezve egybehangzóan ugyanazt állítják: nem volt túl rózsás a tavalyi helyzetük. Kőszeghegyalján, akárcsak a Dunántúlon sok csapadék esett és általában korábban kellett a szüretet elkezdeni, mint ahogyan tervezték.

A 2014-es évjáratot azonban az elkészült boraival lehet csak igazán bemutatni és jellemezni.

A Borok Házában ez történt kedden. 42 bormintát hoztak a kőszegi és kőszeghegyaljai borászok a termőhelyre jellemző arányokban: 11 volt a fehér, 32 a vörös bor. Bozsokról, Kőszegről, a Pogányokból érkezett a legtöbb bor.

- Minden évben a megyei borverseny előtt rendezzük meg a helyi borok versenyét, hogy a gazdák képet alkossanak a sajátjukról, viszonyítani tudjanak - magyarázta Alasz László, a verseny főszervezője, a Kőszegi Borbarátok Egyesületének elnöke.

- A bor szempontjából fontos az évjárat - hallom Láng Józseftől, a zsűri egyik tagjától. - Ezt az évjáratot az előző évekénél gyengébb minőségűnek és kisebb mennyiségűnek ítélték, de most meglepetésként ért bennünket: a borok testesek, viszonylag kerekek, a fehérek illatosak. Meglepően jók ezek a borok ahhoz képest, hogy sok helyen már rothadt a szőlő szüretkor, s kevés napsütés érte a növényt. De mégis azt mondom: nem is olyan rossz a 2014-es évjárat!

Hazánk legnyugatibb borvidéke a Soproni Borvidék, amelyhez két körzet tartozik: a soproni és a kőszegi. Az osztrák határ közelsége miatt igen sok turista keresi fel. A Soproni, valamint a Kőszeg-Vashegyi Borút nagymértékben segíti a borkultúra fejlesztését.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!