Borosta

2013.03.13. 18:48

Ha az égiek is úgy akarják, lesz "márcziusi" emlékezet

Kelemen Zoltán, a Weöres Sándor Színház színésze mesél a "Márczius" című előadás kapcsán, melyet maga írt és rendezett, valamint arról, mit jelent ma, a 21. században március 15-e.

Ambrózai Zsuzsanna

- Irányított utcai megmozdulás, vidám visszaemlékezés, dokumentarista, s ugyanakkor még sem az - így is jellemezhetjük a Márczius című előadást. Négy évvel ezelőtt alkottam meg az előadást, most a város felkérésére "leporoltam", helyretettem, meghúztam és kibővítettem. Az akkori előadás lélekfelszabadító, katartikus élményt nyújtott. Egyszerre volt (vidám) játék, és egyszerre ért el mindenkit valamiféle ünnepi emelkedettség. Egy olyan közösségi élményt adott, még egy igazán megosztott  rossz (politikai) közállapotok között, hogy ez talán csak még rá tett a sikerességére - idézi fel emlékeiben a négy évvel ezelőtti előadás emlékeit Kelemen Zoltán, a Weöres Sándor Színház színésze, a "Márczius" című darab "elkövetője", melyet a nagyérdemű a városi megemlékezések részeként tekinthet meg, a nemzeti ünnepen.

Most kicsit hasonszőrű a helyzet, csak annyiban, hogy ismét utcákon tüntetnek az emberek, igaz más célokért. Talán ez a forradalmi hevület, hangulat ismét rásegíthet - elmélkedik.

Elmélkedik, s megragadván ezt a hangulatot kérdezem tőle, mit jelent(het) ma, a 21. században az emberek számára március 15-e, s maga 1848 üzenete.

Kelemen Zoltán, a Weöres Sándor Színésze mesél a készülő ünnepi előadásról, s arról, mit jelenthet március 15. szellemisége (Fotó: Benkô Sándor)

- Természetesen kinek mit. Sokan vagyunk, sokfélék. Mindenki úgy magyarázza a dolgokat, ahogy azt az érdeke, a különböző beállítottsága, világnézete megkövetelei, engedi. Valahol ez nem baj, belefér a demokrácia fogalmába. Ha általánosan kéne megfogalmazni, hogy mit is jelent? Egyfelől nincs arra jogosítványom, hogy erről beszéljek, másrészt akkor is el kell mondanom, hogy talán nem annyira megosztott, megosztó,  mint a többi ünnep, akár a megítélése szempontjából sem. Talán azért lehet, mert az emberek úgy érzik, itt kapaszkodott össze egy célért egységesen vallástól, világnézettől függetlenül egy nemzet, s talán itt lépett először felnőttkorba a nép. Egy nép, egy nemzet ébredésének szimbóluma ez, a felnőttéválás kezdete. Az egységet szimbolizálja a megosztottsággal szemben - így a színész.

Előadás. A meteorológusok szerint nem kecsegtet sok jóval bennünket az időjárás. Kérdezem, ha nagyon esik, ha nagyon fúj, akkor mi lesz?

- Fontos kérdés, harmadfokú piros riasztást adtak ki, orkán erejű szél várható. Ha gyenge a csapadék, ha nem olyan erős a szél, akkor igen. De ha a kettő együtt jelentkeziuk és intenzíven, akkor biztosan nem. Nem rajtam múlik a technikai szakemberek, a rendvédelmi, rendfenntartó szerveken. Ha ők azt mondják nem, akkor bele kell törődni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!