Hazai pályán

2023.08.21. 19:22

Helytálltak a magyar női versenyzők hétfőn

A magyar női versenyzőké volt a főszerep a 19. atlétikai világbajnokság hétfői napján, legalábbis a hazai szurkolók számára. Előfutam, selejtező és elődöntő várt a magyarokra Budapesten.

MW

Takács Boglárka a női 100 méteres síkfutás elődöntőjében

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

A női 400 méteres gát előfutamában Molnár Jankának, a női rúdugrás selejtezőjében Klekner Hangának, a női 100 méteres sprint elődöntőjében pedig Takács Boglárkának szurkolhatott a hazai közönség.

Takács Boglárka nem jutott döntőbe női 100 méteren

A magyar futó 11.26 másodperces idővel elődöntős futamában a nyolcadik lett, így nem jutott döntőbe női 100 méteren. 

A világbajnokságok történetének első magyar női 100-as indulója a vasárnapi előfutamból 11.18 másodperces eredménnyel simán, futamharmadikként lépett az elődöntőbe,

ott viszont már nem lehettek továbbjutási álmai. Az országos csúcstartó (11.14 mp) sprinter, többek között az aranyérem három favoritja közül kettővel, a ranglistavezető jamaicai Shericka Jacksonnal és az amerikai Sha'Carri Richardsonnal került egy futamba, s mezőny erejéről minden elmond, hogy a nyolcból hat sprinternek 11 mp-en belüli egyéni csúcsa volt.

A mezőny szélén, a kettes pályán futó Takács a rajtot nem kapta el rosszul, de a belső pályákon futók folyamatosan távolodtak tőle.

Végül a célba szinte egyszerre érkezett meg a 11.25-t produkáló, hetedik spanyol Jael Bestuével, aki egy századdal volt jobb nála. A futamot Jackson nyerte 10.79-cel, azonos időt ért el a dél-afrikai Marie-Josee Ta Louval, Richardson pedig 10.84-gyel lett harmadik.

Klekner szép teljesítménnyel búcsúzott 

A rúdugró Klekner Hanga egyéni csúccsal búcsúzott a selejtezőben a budapesti atlétikai világbajnokságon hétfőn. 

A 23 éves korára négyszeres magyar bajnok Klekner a selejtezőben 4,20 méteren kezdett, és ezt, valamint a 4,35-öt is elsőre teljesítette.

Következett a 4,50 m, amit elsőre levert, 

másodszorra viszont a nézők óriási ünneplése közepette tisztán repült át a léc felett. Ezzel négy centiméterrel megjavította eddigi legjobbját.

A 4,50-es magasság bizonyult az első vízválasztónak, a 37 indulóból 22 maradt versenyben a 12-es döntőért. Kiesett többek között a riói olimpiai és londoni világbajnok görög Ekaterini Sztefanidi, aki ezen a magasságon próbált beszállni a versenybe.

Klekner a 4,60 métert - ami országos rekord lett volna - háromszor leverte és kiesett.

KLEKNER Hanga
Klekner Hanga a ő rúdugrás selejtezőjében a budapesti atlétikai világbajnokságon 
Fotó: Czeglédi Zsolt / Forrás: MTI

Az első rontott kísérletem után átfogtam egy másik rúdra, amivel idén még nem ugrottam, és akkora hihetetlen nagy energiát tudott ez adni, hogy egyszerűen átugrottam vele a 4,50-et

– mondta az MTI-nek Klekner hozzátéve, hogy a 460 cm-hez még technikailag és fejben is fejlődnie kell.

A 4,50 méter volt az Európa-bajnokságra a szint, így pedig nyugodtan tudunk rá készülni, ez pedig számomra egy hatalmas előrelépés

– hangsúlyozta a sportoló.

Molnár Janka sem jutott tovább 

A tatabányai futó már a szombati nyitónapon érdekelt volt a vb-n, a 4x400 méteres vegyes váltóval országos csúcsot ért el és lett 11. Akkor nem volt teljesen elégedett a teljesítményével, ám hétfőn volt lehetősége javítani. Molnár rögtön az első futamban futott, a kilences pályáján. 

MOLNÁR Janka
Molnár Janka a női 400 méteres gátfutás előfutamában a budapesti atlétikai világbajnokságon 
Fotó: Illyés Tibor / Forrás: MTI

A biztos elődöntőhöz az első négy között kellett volna végeznie, ám az idei legjobbak alapján erre nem látszott esély, ugyanakkor korábban arról beszélt, hogy képes 56 mp-en belül futni és az talán elég lehet az elődöntőhöz.

Hétfőn viszont nem sikerült megjavítania 56.03 mp-es egyéni rekordját. A futam elején megzavarhatta, hogy a nyolcason futó német riválisa gyakorlatilag az első 150-en óriásit sprintelt és pillanatok alatt elment mellette, 

a folytatásban ennek ellenére sokáig jó ritmusban futott, a célegyenesben azonban láthatóan már fáradtan mozgott és végül 56.21 mp-es eredménnyel a hetedik lett, összesítésben a 30. helyen végzett.

Csalódott és mérges vagyok. Szerintem sok hibám volt az egész futásban

– nyilatkozta az MTI-nek Molnár, hozzátéve, hogy a nagy közönséget még szoknia kell, ebben nincs rutinja és nem tudta, hogyan kezelje.

Nem is a magyar közönség, hanem a nagy közönség az igazán szokatlan és kicsit megszeppenve térdeltem be a rajtgépbe. A call roomba még nyugodt voltam, de ez itt bent elszállt és elkezdett vinni a szívem, ezért az elejébe volt több hiba. A vége pedig nagyon fájt, nem esett jól.

– mondta Molnár Janka.

A budapesti atlétikai világbajnoksággal kapcsolatos cikkeinket itt olvashatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!