Hazai pályán

2023.08.23. 18:57

Négy magyarért szurkolhattunk a szerda délutáni programban

Négy magyar versenyzőnek is szurkolhatunk a 19. atlétikai világbajnokság szerda esti programjában, hárman selejtezőben és előfutamban érdekeltek, míg Kozák Luca a döntőbejutásért futhat 100 m gáton!

MW

Kozák Luca a női 100 méteres gátfutás előfutamában a budapesti atlétikai világbajnokságon

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

A női kalapácsvetés B csoportjában Gyurátz Réka volt érdekelt, a délelőttről a hőségriadó miatt estére halasztott női 5000 méteres futásban Wagner-Gyürkés Viktória állt rajthoz. A női hármasugrásban Szabó Betrixnak szurkolhattunk, 

a magyar szereplést ma este pedig a női 100 m gátfutás elődöntőjében Kozák Luca zárta.

Nem jutott tovább Kozák Luca

A három elődöntős futamból az első két helyezettek, illetve a további két legjobb idő birtokosa került fináléba, s az már az első futam után nyilvánvalóvá vált, hogy a továbbjutó idő nem lehet rosszabb 12.55 mp-nél, ami 14 századdal jobb Kozák tavalyi országos csúcsánál.

A magyar sprinter a második futamban rajtolt, és start előtt hangrobbanás rázta meg a teljesen megtelt stadiont, amikor Kozák Lucát bemutatták.

A rajtot jól kapta el a magyar vágtázó, aki mellett az amerikai Masai Russell a második gátnál megbotlott és kiszállt a versenyből. Kozákot ez úgy tűnt, nem zavarta meg, közvetlenül a vezető hármas mögött futott, ám nem tudta beérni őket. 

Végül a negyedik helyen ért célba, szinte lemásolva keddi eredményét, ugyanis 12.73 mp-cel végzett, amivel összesítésben a 13. lett

Nemcsak erős, sűrű is a mezőny. Pár tizeden belül vagyunk sokan

– mondta Kozák.

Nincs magyar a női 5000 m döntőjében

Wagner-Gyürkés Viktória 15:29.42-es idővel a 16. helyen végzett a női 5000 méter síkfutás előfutamában, így nem jutott be a szám döntőjébe. A futamon a kenyai Beatrice Chebet végzett az élen 14:57.70-es eredménnyel. 

Wagner-Gyürkés Viktória az összesítésben a 30. helyen végzet.

WAGNER-GYÜRKÉS Viktória
Wagner-Gyürkés Viktória (k) a női 5000 méteres síkfutás előfutamában. Mellette a holland Maureen Koster (b) és a japán Jamamoto Juma 
Fotó: Illyés Tibor / Forrás: MTI

Női hármasugrásban sem sikerült

Szabó Beatrix elsőre 12.68 métert ugrott a hármasugrás selejtezőjének első körében. 

A második kísérletével 11 centivel megjavította ezt az eredményt és 12.79-et ért el, a harmadik sorozatban pedig 12.61-et ugrott.

A magyar atléta egyéni csúcsa 12.97, amit megközelítenie sem sikerült, ráadásul a döntőbe jutáshoz legalább 14.30-as eredményre lett volna szükség. ezzel biztos lett, hogy Szabó Beatrix kiesett a hármasugrás selejtezőjében, ahol a 18. helyen végzett.

SZABÓ Beatrix
Szabó Beatrix a női hármasugrás selejtezőjében a budapesti atlétikai világbajnokságon 
Fotó: Derencsényi István / Forrás: MTI

Az eredménnyel nem vagyok elégedett, mert egyéni csúcsért jöttem, amit már nagyon régóta hajszolok, de ez nem sikerült

– mondta az MTI-nek Szabó. 

Hozzátette, kisebb sokként érte a vb, mivel többek között olyan sztárokkal versenyezhetett, mint a világcsúcstartó, olimpiai és háromszoros világbajnok venezuelai, Yulimar Rojas.

Muszáj dolgozni, hogy még több ilyenre kijussak, mert ez óriási, és így érdemes versenyezni

 – hangsúlyozta a szabadtéren kétszeres magyar bajnok hármasugró.

Női kalapácsvetésben sincs magyar továbbjutás

Gyurátz Réka második, 66.81-as eredménye volt a legjobb a három sorozatból, amiből ráadásul csak kettő volt érvényes, az utolsó ugyanis a hálóban végezte. A selejtezőszint 73 méter volt, így ez az eredmény nem elég a továbbjutáshoz. 

Gyurácz 36 fős mezőnyben a 33. helyen végzett.

GYURÁTZ Réka
Gyurátz Réka a női kalapácsvetés selejtezőjében a budapesti atlétikai világbajnokságon 
Fotó: Derencsényi István / Forrás: MTI

A budapesti atlétikai világbajnoksággal kapcsolatos cikkeinket itt olvashatja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!