Bük

2014.02.23. 13:50

Költöznek az ovisok

Bük - Néhány hét múlva ideiglenesen új helyre költözik két csoport a Csodaország Óvodában. Az ok: megkezdődik az épület felújítása és bővítése.

Tersztyánszky Krisztina

Márciusban megkezdődik a támogatásból elnyert, közel 150 millió forint összértékű fejlesztés a Csodaország Óvodában. Az építkezés ideje alatt is kiemelt szempont az intézmény zavartalan működésének biztosítása, ugyanakkor a gyermekek testi épségének a védelme. Ennek érdekében az óvodások legalább egy részének ideiglenes elhelyezésére más helyszínt keresett az önkormányzat, és így jött számításba az alsóbüki városrészen elhelyezkedő gyülekezeti ház, amely a Büki Evangélikus Egyházközség tulajdonában van.

– Az épület 1906-ban két tantermes evangélikus elemi iskolának épült, amelyet az iskolák államosítása után is, egészen a rendszerváltásig erre a célra használtak – tudtuk meg Németh Sándor polgármestertől. – Miután az egyház visszakapta az ingatlant, gyülekezeti házzá alakította, majd az elmúlt bő két évtized alatt pályázati források bevonásával gondozta, fejlesztette az épületet, így az most jó állagú.

Az evangélikus egyházközség szívesen vette az önkormányzat megkeresését, és hozzájárult ahhoz, hogy az óvoda bővítésének, rekonstrukciójának idejére a hat csoport közül kettő átmenetileg a gyülekezeti házban kapjon elhelyezést. Erre a célra alkalmas a korábban tanteremként szolgáló imaterem, illetve a mellette levő közösségi helyiség.

– Március 21-ére tervezzük a költöztetést, amiben a szülők segítségére is számítunk – tudtuk meg Pócza Gabriella óvodavezetőtől. – A nagycsoport és a vegyes I. csoport fog átköltözni a gyülekezeti ház épületébe, 2-2 óvónénivel és dajkanénivel. A kicsik itt is étkeznek majd, a tízórait és az uzsonnát az óvodából, az ebédet pedig a közös főzőkonyhából, hőtárolós edényekben hozzuk ide a részükre. Az albérlet a tervek szerint június 30-ig tart majd, utána egy hónapra bezár az óvoda, és reményeim szerint augusztusban már használni tudjuk az épület egy részét.

Az óvónéni hozzáteszi: a felújítandó épületben maradó gyermekek biztonságáról a legteljesebb mértékben gondoskodnak, az építési területet kerítéssel leválasztják. Várható, hogy a gyerekek nagy érdeklődéssel kísérik majd, ahogy egy új ház felépül a szemük előtt. A Csodaország Óvodába ma hat csoportba 142 gyermek jár. A bővítés során az egész épület fala új hőszigetelést kap, kicserélik a nyílászárókat és 6 kW-os napelem is kerül a tetőre, gazdaságosabbá téve az üzemeltetést. A csoportszobák új berendezést kapnak. Létesül egy nagy közösségi terem, egy babakocsi tároló és pelenkázó helyiség, valamint egy új csoportszoba, amely lehetővé teszi öt, két évesnél idősebb bölcsődés korú kisgyermek elhelyezését is. Ezzel a település történetében először teremtődnek meg a bölcsődei ellátás feltételei.

Az óvoda, az evangélikus egyházközség és az önkormányzat mindent elkövet, hogy az átállás zökkenőmentes legyen a gyerekek és a szülők számára. A közösségi ház épülete előtt gépkocsiparkolókat alakítanak ki és a csoportszobák berendezésén kívül néhány udvari játékot is áttelepítenek. Az evangélikus fiatalok közösségi alkalmaik, bábos próbáik részére az átmeneti időszakban a művelődési központban kapnak helyet.

2014 szeptemberére a megújult óvodát ismét birtokba vehetik a gyerekek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!