Bük

2015.01.22. 11:03

Mókusok paradicsoma Bükön

A mókusok világnapja január 21-én volt, és ezt az idei évtől már Bükön is számon tartják. A város parkjaiban ajándékokkal lepték meg a mókusokat.

Budai Dávid

Szinte nincs olyan nap az évben, amikor ne lenne valaminek a napja. Január 21-e például a mókusoké. Közel negyedszázada annak, hogy egy amerikai vadőr elindította a Squirrel Appreciation Day nevű mozgalmat, vagyis a mókus elismerő mozgalmat. Ebből alakult ki a mókusok világnapja, amelyhez január 21-én a Bük, Bükfürdő Közhasznú Turisztikai Egyesület is csatlakozott.

A fürdőváros nagy hangsúlyt fektet a környezettudatosságra, a tiszta és élhető környezetre, így nem csoda, hogy parkjaiban, valamint a lakóövezetben számos mókus család rendezte be élőhelyét, ezzel bizonyítva, hogy Bükön mókusként is jó élni.

Tavaly ősszel a város csatlakozott az Európai Mobilitási Hét programsorozathoz is, ennek keretében írtak ki egy pályázatot, melyben a büki öko-mókus nevét keresték. Így született meg Toboz Ottó, a mókusfiú. A kedves figurát láthatjuk képeslapokon, hűtőmágnesen, büki öko-kockán, de vicces fotópont is készült erre a tematikára felépítve, sőt a facebookon is kedvelhetjük a helyi mókusok képviselőjét.

Toboz Ottó (fotók: büki TDM)

A büki turisztikai szövetség egy tematikus útra felfűzve mutatja be mindazokat a látnivalókat, szabadidős tevékenységeket, amelyeket ha felkeresünk, tiszteletbeli „Büki-öko-polgár” oklevéllel lehetünk gazdagabbak.

A világnap alkalmából a Nordic Walking Parkban, a Sportparkban és Templomkertben élő mókusok számára helyeztek ki téli csemegét a turisztikai szervezet dolgozói és a felhíváshoz csatlakozó helyiek. Az akrobatikus ügyességű rágcsálók nagyon kedveltek a fürdőváros lakóinak körében, így jelentős mennyiségű gyümölcs (alma, körte, narancs, mandarin, dió, mogyoró, mandula) felajánlás érkezett helyi boltosoktól és magán-személyektől is.

balra: Horváth Livia ( Bük, Bükfürdő Közhasznú Turisztikai Egyesület, marketing manager) , jobbra: Spilenberg Andrea (Bük, Bükfürdő Közhasznú Turisztikai Egyesület, elnök)

A Magyarországon honos mókusok alapvető tápláléka a mandula, a narancs, az alma, de kedvelik a diót, mogyorót és a kukoricát, valamint a friss fenyőhajtásokat és a tobozt is. Mivel a téli időszakban kevésbé találnak eledelt, ezért minden „adománynak” örülnek. A nálunk is elterjed mókusok alapvetően egész évben a fák lombkoronájában mozognak, de tavasszal és ősszel a talajra is lemerészkedhetnek. Ez azonban sokszor a vesztüket okozhatja, mivel a nyílt talajon mozogva könnyen a ragadozó madarak vagy az autóforgalom áldozatává válhatnak. Erre szeretnék felhívni az autósok figyelmét a fürdővárosban kihelyezett speciális táblák is, amelyek a mókusok elsőbbségére és fokozott óvatosságra intik a sofőröket. Hidegebb napokon kevésbé tudjuk megfigyelni a mókusokat. Téli álmot ugyan nem alszanak, de ebben az évszakban akár napokig a fészkükben maradnak. Gondoljunk rájuk a hidegebb hónapokban és lehetőség szerint helyezzünk ki minél több pontra táplálékot!

Pálffy Tamás,(Bük, Bükfürdő Közhasznú Turisztikai Egyesület TDM és projekt manager), jobbra Gyöngyös Judit, (Bük, Bükfürdő Közhasznú Turisztikai Egyesület, Tourinform iroda vezetője)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!