Bulivan

2010.02.23. 13:46

Speciális dobklinika produkcióval lép fel Ian Paice Győrben

A Győri Ütős Fesztivál sztárvendégeként mutatja be speciális műsorát a kisalföldi városban minden idők egyik legjobb dobosa, Ian Paice. A Deep Purple alapító tagja március 26-án ad különleges koncertet, úgynevezett dobklinikát a Richter Teremben.

Gyuricza Ferenc

Ian Paice a Deep Purple tagjaként számos alkalommal járt már Magyarországon, szólistaként azonban még sosem lépett fel hazánkban. Ezt az űrt pótolja idén a Győri Ütős Fesztivál, amelynek keretében március 26-án ad speciális koncertet a kisalföldi városban a világhírű muzsikus. Ian Paice 1968-ban, 19 éves korában csatlakozott az akkor formálódó Deep Purple-höz, s azóta is ő a zenekar dobosa. Ő az egyetlen zenész, aki a kezdetektől a mai napig tagja a világhírű csapatnak. Káprázatos technikája, illetve egyedi játékstílusa szerves része a zenekar hangzásvilágának, ugyanakkor az is elmondható személye kapcsán, hogy a balkezes dobosok közül kevesen váltak olyan híressé, mint ő.

Ian Paice 15 éves korában kapta első dobfelszerelését. Pályafutását a hatvanas években kezdte, eleinte apja tánczenekarában dobolt, majd Georgie & The Rave-Ons név alatt létrehozta első saját zenekarát, amely később The Shindigs néven adta ki első lemezét. Ian Paice ekkor mér csak 17 éves volt. A dobos 1966-ban csatlakozott a The MI5 nevű, később The Maze-re átkeresztelt zenekarhoz, amely számos lemezt készített. Itt találkozott Rod Evans-szel, akivel közösen csatlakozott a Deep Purple-höz. Az azóta világhírűvé vált, a rockzenét alapjaiban megváltoztató csapat hangzásvilágának kialakításában nagyon fontos szerepe volt Ian Paice már akkor egyedi stílusjegyekkel felvértezett játékának. A zenekar 1968-tól 1976-ig maradt együtt, ám több felállást is megéltek. Az állandóságot Ian Paice és a billentyűs Jon Lord jelentette, a többi poszton időközben történtek változások. Mindezek ellenére a zenekar hatalmas sikerű és meghatározó jelentőségű dalokat, illetve lemezeket készített.

Miután a Deep Purple feloszlott, az akkori énekes, David Coverdale felkérte Ian Paice-t arra, hogy vegyen részt az általa alapított Whitesnake japán turnéján, amely a Lovehunter című albumot volt hivatott népszerűsíteni. A dobos a következő 3 évet a Whitesnake-ben töltötte. Játszott a Ready An’ Willing, a Live... In The Heart Of The City, a Come An' Get It, valamint a Saints & Sinners című albumokon. Ian Paice azonban mást gondolt a zenéről, mint David Coverdale, így 1982-ben megvált a csapattól. 1982-ben egyetlen album, a Corridors Of Power erejéig csatlakozott a gitáros Gary Moore zenekarához. Az együttműködés olyan jól sikerült, hogy Moore menedzsere a közös munka folytatásának ötletével állt elő. A gyümölcsöző egymásra találást 1984 áprilisában éppen a Deep Purple újjáalakulása szakította meg.

Ian Paice a Deep Purple tagjaként is dolgozott saját ötletein. Karrierje során számos oktatófilmet készített, de vendégként játszott Paul McCartney Run Devil Run című, 1999-ben megjelent albumán is. A Rolling Stone magazin minden idők száz legjobb dobosa listáján a kilencedik helyre rangsorolta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!