Bulivan

2010.06.24. 12:10

Visszatér Budapestre Pat Metheny

Június 30-án Budapesten, a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon ad koncertet a világ egyik legismertebb jazz-zenésze, a gitáros Pat Metheny. A többszörös Grammy-díjas zenész ezúttal Lyle Mays, Steve Rodby és Antonio Sanchez társaságában érkezik a magyar fővárosba.

Gyuricza Ferenc

Pat Metheny az elmúlt években többször és több formációban járt Magyarországon, de most igazán nagy szenzációnak számít, hogy a tizenhárom albumot kiadó, valamint hét Grammy-díjat kapott legendás Pat Metheny Group-pal lép színpadra. Az 1977 óta létező formáció felállása folyamatosan változik, jelenleg a zongorista Lyle Mays - aki Pat Metheny szerzőtársa is - a nagybőgős Steve Rodby és a dobos Antonio Sanchez tagja a zenekarnak.

Pat Metheny 1954. augusztus 12-én született Kansas-ban. Nyolc éves korában trombitált, 12 éves korától gitározott, 15 éves korára Kansas legjobb jazz zenekaraival lépett fel, és már fiatalon nagy tapasztalatra tett szert a színpadi szereplés terén. A zenészt 1974-ben ismerte meg a világ. Tizennyolc évesen egy fesztiválon lehetősége nyílt néhány dalt eljátszani Gary Burton-nel, a kiváló vibrafonossal. Röviddel ezután csatlakozott a zenekarához, és ezáltal egy csapásra híressé vált. A Gary Burton-nel eltöltött három év alatt már hallani lehetett Pat Metheny játékán a zenész egyedi stílusát, valamint azt a sajátos zenei felfogást, amely fontosnak tartja a harmóniákat és a ritmust, de az ehhez igazodó improvizációk a klasszikus jazz, a swing és a blues elemeiből építkeznek.  Pat Metheny első albumával, az 1975-ben megjelent Bright Size Life című nagylemezzel újraértelmezte a tradicionális jazz-gitár hangzást, s ez az állandó megújulásra való törekvés az elmúlt évtizedek alatt sem csitult benne.

 

Pat Metheny pályafutása során olyan művészekkel zenélt együtt, mint Steve Reich, Ornette Coleman, Herbie Hancock, Jim Hall, Milton Nascimento és David Bowie. Lyle Mays-szel olyan szerzőpárost alkot, amelyet a kritikusok és zenekedvelők a híres Lennon-McCartney és Ellington-Strayhorn párosokhoz hasonlítanak. A gitáros elektromos és akusztikus darabokat írt gitárra, balettek, nagyzenekari művek szerzője és előadója, de modern jazz és rock dalok is szerepelnek repertoárjában. Pat Metheny tanárként is nagyon népszerű. Tizennyolc évesen ő volt a legfiatalabb ember, aki valaha is tanított a Miami Egyetemen. Ugyanezzel a címmel büszkélkedhetett egy évvel később a Berklee College Of Music falain belül, ahol húsz évvel később tiszteletbeli doktorrá avatták. A gitáros a mai napig tart kurzusokat a világ minden részén tart. A fiatal zenészek azért is tisztelik, mert az elektronikus zenét ugyanolyan értékesnek tartja, mint a klasszikus stílusokat. Ennek köszönhetően az első olyan jazz-zenészek közé tartozott, akik komoly hangszernek tekintik a szintetizátort. Szerepet vállalt többfajta gitár kifejlesztésében is, így a szoprán akusztikus gitár, a 42 húros Pikasso gitár vagy az Ibanez PM-100-as jazz-gitár létrehozása is köthető a nevéhez.

Pat Metheny pályafutása során többször is elnyerte a legjobb jazz-gitáros címet, a Talking, a Letter From Home és a Secret Story című albuma pedig arany státuszt ért el. Munkásságát különböző kategóriákban tizenhét Grammy-díjjal ismerték el, a Pat Metheny Group hét egymást követő albumért hét egymást követő évben kapott Grammy-díjat. A zenész életének legnagyobb részét turnézással tölti, évente átlagban 120-240 koncertet ad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!