Bulivan

2011.02.03. 12:30

Három újabb névvel bővült a Metalfest fellépőinek listája

A német Stormwitch, a norvég Midnattsol és a svéd Bloodbound is csatlakozott a második magyarországi Metalfest Open Air fellépőihez. A három külföldi zenekar mellett néhány hazai közreműködő nevét is nyilvánosságra hozták a szervezők.

Gyuricza Ferenc

A Csillebércen megrendezett Metalfest Open Air a legjelentősebb heavy metal fesztivál volt tavaly hazánkban. A három napos májusi fesztiválon olyan zenekarok léptek fel, mint a Sonata Arctica, a Lamb Of God, a Hammerfall vagy éppen a Bathory tiszteletére szerveződött Twilight Of The Gods nevű alkalmi formáció. A rendezvény sikere után nem volt kétséges, hogy idén újra megtartják a fesztivált. A helyszín marad a csillebérci szabadidőközpont, az időpont azonban némileg módosul, 2011-ben május helyett június elején várják a rockzene híveit.

 

 

 

A szervezők a fellépők névsorát folyamatosan teszik közzé. Azt már tudni lehet, hogy az egyik főzenekar a szimfonikus black-metal stílusának egyik vezető formációja, a brit Cradle Of Filth lesz, de visszatér a svéd Sabaton is, amely a tavalyi rendezvény keretében nemcsak a nagyszínpadon adott emlékezetes koncertet, de az úgynevezett Sabaton csatahajó fedélzetén is bemutatattak néhány dalt, ám ezt a koncertet csak limitált számú rajongójuk láthatta. A fenti két zenekar mellett ugyancsak látható lesz a fesztiválon a Saxon, a Rage, az Arch Enemy, a Kataklysm, a Primordial, a While Heaven Wept, az Astral Doors, a Visions Of Atlantis, a Graveworm, a Serenity, az Alcest, a Thunderbolt, a Lanfear, a Diabulus In Musica, a Krisiun és a Kistvaen is. A sor most három újabb névvel bővült. A fesztivál egyik meglepetésvendége lesz a német Stormwitch, amely a klasszikus heavy metal egyik legismertebb zenekara volt a nyolcvanas évek végén Magyarországon. Az Andy Mück, azaz Andy Aldrian énekes vezette formáció több koncertet is adott hazánkban, s nemcsak Budapesten, hanem néhány vidéki városban is láthatóak voltak. Az együttes olyannyira népszerű volt a magyar közönség körében, hogy Live In Budapest címmel 1989-ben egy koncertalbumot is kiadtak. Az 1979-ben alapított Stormwitch korai albumai ma is klasszikusnak számítanak, ám a későbbiekben jelentőségük csökkent, s 1994-ben egy időre be is szüntették tevékenységüket. Az ezredforduló után, 2002-ben aztán újra összeálltak - a korai tagok közül ekkor már csak az énekes maradt a csapatban. Azóta két albumot jelentettek meg, a 2004-es Witchcraft anyagával újra eljutottak Budapestre -, s idén Season Of The Witch címmel újabb nagylemezük kerül a boltokba.

 

 

A dallamos heavy metal zenét játszó svéd Bloodbound zenekar szintén többször járt már hazánkban, legutóbb a Hammerfall vendégeként lehetett őket látni. A zenekar márciusban jelenteti meg negyedik albumát Unholy Cross címmel. A norvég, de soraiban német tagokat is tudó Midnattsol viszont most debütál Magyarországon. Az együttes vezetője Carmen Elise Espenaes énekesnő, aki a Leaves’ Eyes révén ismert, de korábban a Theatre Of Tragedy élén álló, illetve szólólemezeket is megjelentető Liv Kristine húga. A folk-hatású, gótikus rockot játszó Midnattsol ugyancsak márciusban jelentkezik új albummal, a The Metamorphosis Melody a harmadik nagylemezük lesz.

A három külföldi közreműködő mellett három hazai fellépő nevét is bejelentették a szervezők. Koncertet ad a fesztiválon a 2005 óta inaktív Stonehenge, a progresszív rock hazai képviselője régi felállásában lép újra színpadra. Ugyancsak a Metalfest vendége lesz az áprilisban új albummal jelentkező Wisdom, valamint a szimfonikus dark-metal vonalán egyre népszerűbbé váló Velvet Seal is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!