Bulivan

2012.09.04. 08:32

A Magyar Dal Napja idei fővárosa Szombathely lesz

Szombathely - A Magyar Dal Napja szervezői és egy népes delegáció járt Szombathelyen.

Kozma Gábor

A vasiakat az Agora intézményhálózat vezetője, Grünwald Stefánia mutatta be a sajtónak, jelezve: nemcsak szöveg, dal is lesz. Mivel a csapat része volt az egyre népszerűbb, igényes zenét játszó szombathelyi 4N Acoustic, amelynek produkcióját – az LGT Zenevonat című számának feldolgozását – látható örömmel fogadta a közönség. Ez alól kivétel volt éppen a szerző, Presser Gábor. Hogy miért? – Nagyon megtisztelő volt a produkció, de nem szívesen hallgatom a saját számaimat, mert kicsit személyi kultuszos feelingje van – mosolyodott el aztán a kiváló zenész, majd barátságosan kezet rázott Holdosi Attiláékkal. A szintén jelen lévő Kern András – aki gondosan kerülte a sört, a bort, látható bánattal pedig a szombathelyi program fő szponzorának, Birkás Istvánnak pálinkáit – azt fejtegette: a magyar dal mindig jól szól. Az eseményen külön köszöntötték a vasi várost, amely Hévíz elöl nyerte el a Magyar Dal Fővárosa megtisztelő címet.

– Hajtottuk erre, az Agora stábjához amúgy is közel áll minden, ami zene – mondta el a tájékoztatón az Agora vezetője, Grünwald Stefánia. Aki egyértelművé tette: a város felkészült, a hétvégi, tehát a szeptember 8-9-ei programok zavartalan lebonyolítása adott. Ezt erősítette meg Prieger Szabolcs Agora szakági vezető is. Aki láthatóan jó kapcsolatokat ápol a zenésztársadalommal, legyen szó a 30Y-ról (egy ilyen jelzésű buszt is útnak indítanak majd), vagy a fiatal, szintén kis koncertet adó Baricz Gergőről. Presser Gábor főszervező mindenek előtt sikernek nevezte, hogy 2007 óta él a kezdeményezés, és szerinte remek főváros lesz Szombathely.

– Már tavaly is azt éreztem a szavazás előtt, hogy Szombathely nyerni fog, és aztán tessék. Mindent tudok, amit tudnom kell, már pénteken érkezem a városba, aztán átmegyek egy másik helyszínre, Zsirára. Úgy vélem, az Agora nagyívűen és precízen tervezett, büszke vagyok arra, hogy ebben nekem személyesen szerepen van, lesz. A megnyitó rám vár, hagyományosan az Utcán című Illés-dal csendül majd fel. Este pedig beugrom a Csík zenekar koncertjére, zenélni. Arra a kérdésre, hogy mi a rendezvény értelme és célja, Presser Gábor válasza: – Ez egy alulról jövő, szívbéli dolog. Nos, ez a civil szerveződés és építkezés teszi igazán hitelessé a Magyar Dal Napját. Vagyis a közös öröm, erősítve a közakarattal, meghintve a zene önfeledt örömével. Nincsenek más szempontok. Igazándiból azt lehet látni, hogy itt minden rajtunk múlik, tehát a saját erőnket próbálhatjuk ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!