Bulivan

2013.12.06. 15:24

Januárban jelenik meg a Soulution nagylemeze

Stúdióba vonult a Soulution zenekar. A nagylemez készül, januárban várható a megjelenés. Több újdonsággal is szolgálnak.

Ambrózai Zsuzsanna

Egy hat számot tartalmazó lemez, készülő nagy album, számtalan koncert, vidámság és jókedv – mindez a Soulution zenekar számlájára írható, akik nemrég ünnepelték fennállásuk második évét. Farkas Gábor Farival ültünk le beszélgetni, zenéről, albumról, érzésekről.

Fotó: Soulution

- Aki ismeri az eddigi munkásságunkat, az nyilván nem lepődik meg a jamaicai zenékre utaló hatásokon, de a fő mozgatórugója a zenekar létrejöttének két évvel ezelőtt az volt, hogy többirányú zenei érdeklődésünknek skatulyák nélkül teret tudjunk adni – mondja Fari, ugyanis tudni kell, hogy a csapat tagjai korábban is különféle zenei alakulatokban játszottak. _ A zene és a zenélés szeretete hozott össze bennünket. Mi azon vagyunk, hogy azt játsszuk, ami belőlünk jön, ezt hívjuk mi magunk között majestyle-nak. Felséges stílus, vagyis a zenét magunk fölé helyezzük, tehát az határoz meg bennünket és nem fordítva.

S ha már az érzelmeknél, érzéseknél tartunk, akkor nem kell messzire menni az új albummal kapcsolatban sem. Ugyan még nem pontosan tisztázódott le, de úgy fest, az album címe a New Feelings, vagyis az Új Érzések lesz.

– Van egy ilyen dalunk, és úgy gondoljuk, hűen tükrözi ez a cím az egész alkotásunkat, vagyis magát a lemezt. Hiszen a dalok zöme egy-egy (élet)érzésre épül, egy adott pillanatot örökít meg. A dalok pedig hol angolul, hol magyarul szólalnak meg. Na jó, ez erős túlzás – nevet - , de az azért mindenképpen igaz, hogy az új lemezen két szám is magyarul lesz hallható. Úgy gondoltuk, itt az ideje megpróbálkozni ezzel is. Eddig valahogy kézenfekvőbb és talán egyszerűbb is volt angolul írni, most megszülettek a magyar számok, meglátjuk, mit szól majd hozzá a közönség – mondja Fari, aki azzal egészíti ki mondandóját, nehéz magyarul dalszöveget írni, félő, hogy túl sablonos lesz.

S ha már sablonok, és kategorizálni kell, akkor mindenképpen el kell mondani, hogy jócskán találunk majd az új albumon reggae és klasszikus reggae számokat, de a rock and roll, a ska, a funk és a soul elemei sem hiányoznak majd.

A szemfüles rajongóknak és koncertre járóknak feltűnhetett, hogy az utóbbi időben a megszokott hetes felállás kibővült. Két fiatalember erősíti mostanság a csapatot: Tomena Ákos és Pál Zoltán. Előbbi trombitán utóbbi pedig harsonán igyekszik minél többet hozzátenni a hangzáshoz. Mikor arról kérdezem Farit, hogy a srácokkal bővült-e csapat hosszútávon, vagyis teljes mértékben zenekari tagok-e, csak nevet. – Nem tudom, de bízom benne, hogy azok lesznek. Komolyra fordítva a szót, a srácok velünk vannak, ahova tudnak, jönnek velünk koncertekre, s a lemezen is rajta lesznek. Nemrégiben játszottunk Körmenden a Soulwave zenekarral, akikkel egyébként nagyon jó viszonyt ápolunk, akkor nem tudtak jönni. A közönség ugyan nem tudta miről marad le, de nekem hiányzott a hangzásnál a két hangszer, meg persze a srácok is. Azt hiszem, sokkal jobban szólnak velük a dalok – így Fari.

Persze nem könnyű mutatvány kilenc embert összehozni, összeegyeztetni. Általában nehézkes, de semmi sem lehetetlen, vallják a srácok. Főleg azért, mert azt mondják, úgy tudnak működni, mint egy nagy család. Persze nem mindenkivel ugyan olyan a kapcsolat, mint ahogy a családban is hasonló szokott lenni a helyzet, de szerencsére nincsenek összetűzések, konfliktusok közöttük. Fari azt mondja, ez fontos, mert felszínes kapcsolatokkal  nem hiszi, hogy sokáig életképes lehetne egy zenekar, egy együttes. Arra pedig, hogy jól működjenek, most nagyon is szükség van: a stúdiózás nem kis feladat.

- Nagyon szeretnénk, hogy januárban megjelenjen a lemez, pontos dátummal egyelőre még nem tudunk szolgálni, de bízunk abban, hogy minél hamarabb készen leszünk vele – mondja mosolyogva.

Aki pedig szeretne egy kis ízelítőt kapni az új album számaiból, annak melegen ajánlott a srácok december 13-i koncertje, ugyanis a felvételek miatt idén ez lesz az utolsó buli tőlük. A helyszín a jól bevált Magház Kultúrkocsma, ahova minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!