Bulvár

2009.07.12. 16:33

London egyik jelképe, a Big Ben 150 éves (fotókkal)

London - Óriási születésnapi üdvözletet vetítettek ki a brit parlament óratornyára szombat késő este abból az alkalomból, hogy százötven éve, 1859. július 11-én kondult meg először London egyik jelképe, az óratorony nagyharangja, a Big Ben.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A másfélszázados évforduló alkalmából egész évben ünnepségeket tartanak Nagy-Britanniában. A "Boldog születésnapot 150 éves Big Ben, 1859-2009" felirat volt olvasható szombat éjszaka a Temze partján álló óratornyon.
    
Az Edmund Beckett, Grimthorpe bárója tervezte 16 tonnás harangot 1856-ban öntötték ki először, az azonban megrepedt a két évig tartó kipróbálás során. Az 1858. április 10-i újraöntés után már "csak" 13,5 tonnás lett, s az 1834-ben leégett westminsteri palota helyére épült új parlamentben, egészen pontosan az Alsóház bejáratánál lévő toronyban kapott helyet. 


A "Boldog születésnapot, Big Ben, 150 év, 1859-2009" jelentésű felirat egy része látszik a londoni parlament, a Westminster-palota óratornyára vetítve 2009. július 11-én éjjel
Fotó: MTI/AP/Sang Tan
    
A beemelése során azonban kiderült, hogy ez a példány is hibás, egy baleset során megrepedt. A készítők áthidalták a problémát: egy rövidebb nyelvet tettek be, amely nem érte el a repedést. A harang végül 1859. július 11-én próbálhatta ki hangját: Händel Messiásának néhány taktusa után ütötte el először az órát. A nagyharang, közkedvelt nevén a Big Ben méltóságteljesen csak kerek órákon üt, a negyedórákat felváltva kisebb harangok ütik el. 
(Angliában egy ennél nagyobb harang van a Szent Pál székesegyházban.)


A parlament Szent István-tornyában először 1859. július 11-én kondult meg a nagyharang, a Big Ben, amelyről azután az óratorony is a becenevét kapta

Fotó: MTI/EPA/Frantzesco Kangaris
    
A harang mellé monumentális óra került, amelynek percmutatója 4,25 méter hosszú. A becenevekre fogékony londoniak a harangot, majd az órát, s végül a tornyot is Benjamin Hall közmunkaügyi kormánybiztosról nevezték el Big Bennek.  


Forrás: MTI/AP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!