Bulvár

2009.07.06. 13:57

Megkezdődött a Pamplonai bikafuttatás (fotókkal)

Pamplona - Megkezdődött a világhírű bikafuttatás hétfőn a spanyolországi Pamplonában; a San Fermin tiszteletére rendezett fesztivál július 14-ig várja a gyorsléptű turistákat.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A fieszta nyitónapján piros-fehérbe öltözött turisták tízezrei gyűltek össze a Spanyolország északi részén található városkában. Az ünnep hagyományosan délben, a spanyolul és baszk nyelven elhangzott "Viva San Fermin, gora San Fermin!" (Éljen San Fermin!) kiáltással vette kezdetét.A 204 órás fesztiválra a világ minden tájáról hozzávetőleg egymillió embert várnak, ez Pamplona lakosságának ötszörösét jelenti. A bikafuttatáson (encierro) keddtől kezdődően minden reggel hat bikát űznek az óváros utcáin át az arénáig. Ennek során több százan futnak a bikák előtt. A hagyományok szerint fiatalemberek (mozo) tették próbára magukat az állatok előtt szaladva. 

Vízzel és pezsgővel locsolják a mulatozókat egy erkélyről, amint több ezer ember vesz részt a San Fermin fesztivál megnyitóünnepségén, a chupinazón Pamplona főterén

A hétvégén több országból érkező pár tucatnyi állatvédő tüntetett a városban a bikafuttatás ellen. Követelték a hajtás beszüntetését, mivel szerintük az állatkínzás.

A fesztivál Ernest Hemingway Fiesta, a Nap is felkel című 1926-os műve nyomán vált híressé. A bikafuttatás során évente résztvevők százai sérülnek meg, 1924 óta tizennégyen haltak meg, a tavalyi esemény egy halálos áldozatot követelt. 

A gazdasági nehézségek a híres fesztivált sem kímélték, a város a tavalyi 3,5 millió euróról 2,5 millióra csökkentette a költségvetést, a közvetítési jogokért korábban versenyző két tévécsatorna pedig megegyezett, hogy megosztva sugározzák a történéseket. A szállodaszobák árai alacsonyabbak a korábbi években megszokottaknál, és az éttermek, illetve a bárok is olcsóbbak lettek.

MTI/dpa/AP)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!