Bulvár

2016.07.26. 15:46

Elképesztő fotók és videók - Viharra és felhőkre vadászik az amatőr időjós, Ráduly László

Kőszeg – Nem tartja magát viharvadásznak, de szeret villámokat fotózni Ráduly László. Egyre többen követik a kőszegi amatőr meteorológus közösségi oldalát a megyében – gyors és hiteles.

Simán Klára

Mindig aktuális információkat oszt meg az egyik jól ismert közösségi portálon létrehozott oldalán, pedig munka mellett tölti fel ezeket. Az amatőr meteorológus bejegyzéseit már lassan 2 ezren követik, mert amellett, hogy pontos, gyors időjárási posztjai vannak, még különlegesek is.

Fotó: Sárvári Zsuzsa, Ráduly László

– Ma már szinte mindenütt rendelkezésre áll a szükséges technikai felszerelés ahhoz, hogy a lehető leggyorsabban tudjam posztolni az információkat. Többnyire okostelefonnal fotózom – mondja Ráduly László. Hangsúlyozza, ennek ellenére jobban szeret állvánnyal, minőségi fényképezőgéppel dolgozni, hiszen az adott pillanatot úgy lehet a legtökéletesebben visszaadni. Pontosan a pillanatok változásának varázsa miatt lett ez a hobbija: nincs két egyforma felhő, front, jelenség...

– Viharvadásznak nem tartom magam, de szeretek villámokat rögzíteni. Amikor zivatarok, záporok közelébe megyek, a menyasszonyom aggódik, félt, persze teljes joggal – mosolyog az amatőr meteorológus, aki hozzáteszi, ha túl közeli a villámlás, azért beül a kocsiba, hiszen az Faraday-kalitkaként szolgál, megvédi a veszélytől. Mellesleg ott sem hagyja abba a fényképezést: minden lehetőséget kihasznál.

Havazás a Hörmann-forrásnál

– A képes információimat rendszeresen felhasználják az országos időjárási portálok, de a legutóbbi videóm, amely az áprilisi havazásról készült, emlékezetes marad számomra: viszontláttuk a kereskedelmi tévécsatornákon is, hogy havazik a Hörmann-forrásnál – ad ízelítőt a népszerűségéből.

Ráduly László csaknem másfél évtizede foglalkozik az időjárással hobbiként, mégsem tartja magát szakembernek. Azt mondja, érettségi után tanult ugyan földrajzot magasabb szinten, így ezen belül meteorológiát is, de szeretné megkeresni a nála tapasztaltabbakat, így az Országos Meteorológia Szolgálat szombathelyi észlelőjét, Pétervári Tibort. (Ő számos amatőr meteorológusnak adott már tanácsokat, tanítani is szokta azt, akiben látja, hogy van spiritusz és persze kitartás – ez a hír járja róla.)

Az időjárást radarképeken is folyamatosan figyelemmel kíséri: az Alpokalja jellegzetes mikroklímája számos témát ad a Kőszegi Időjárás Előrejelzés oldalnak.

– Az elmúlt 16 évben olyan nagy – 3 centiméter körüli –  jég nem esett Kőszeg környékén, mint július 12-én, azon a bizonyos emlékezetes napon. Ezek a különleges, kirívó időjárási események nagyon felemelő élmények számomra – hozta fel példaként Ráduly László, aki hozzátette, hogy a mai időjárás-jelentések, meteorológiai portálok információi meglehetősen Budapest központúak, ezen szeretett volna változtatni.

– Ezekben a napokban többször ránézek a radarra, gyakrabban fotózok, videózok időjárási jelenségeket, többször adok hírt az oldal követőinek az aktualitásokról – hangsúlyozza az instabil légkör jelenlétének következményeit interjúalanyunk, akivel az Abért-tónál találkoztunk, ahol épp a hegyek fölötti felhőket vizsgálta. Elnézve a megyeszékhely felé jelzi, hogy ott most éppen esik az eső (ezt a felhők alakjából mondta meg); és amikor tíz perc múlva visszaértünk Szombathelyre, valóban el is áztunk, ahogy kell...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!