Celldömölk

2013.08.29. 16:54

Kemenesi kompozíció

Kemenesalja szellemisége – ezt a címet viseli Illés Erika szobrászművész legújabb köztéri alkotása, amelyet a közelgő szüreti napokon avatnak föl Celldömölk belvárosában.

Ölbei Lívia

A különleges köztéri kompozíció megvalósítására a Nemzeti Kulturális Alapnál nyert támogatást az önkormányzat, a pályázatot kifejezetten a hely szellemét kifejező, képviselő alakok megmintázására írták ki. Illés Erika azonban – aki egyébként kedveli a szoborportrékat és a figurális alkotásokat – most inkább magának „Kemenesalja szellemiségének” (a kompozíció ezt a címet kapta) szeretett volna formát adni, a maga teljességében.


Épül a kompozíció. A Sághegyi Szüreti Napokon lesz az avató (Fotó: Gyuricza Imre)



Így született meg benne az elképzelés arról a szobabelsőről, amelynek íróasztala és könyvespolca – a könyvek gerincén a Kemenesaljához kötődő írók, költők, tudósok nevével – úgy válik az ihletett emberi alkotás szimbólumává, hogy kapcsolatot teremt kinn és benn, test és lélek, lélek és szellem, föld és ég között. Avató: szeptember végén, a szüreti napokon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!