Celldömölk

2014.07.22. 15:30

A ragyogó terv - Négymillióból újul meg a homlokzat

Celldömölk - A celldömölki Városért Alapítvány a legutóbbi testületi ülésen tájékoztatta a városi képviselőket arról, hogy 4 millió forinttal támogatja a Soltis színház homlokzatának teljes felújítását.

Ölbei Lívia

Az önkormányzat szakemberei hétfőn tartottak bejárást a Koptik Odó utcai kamaraszínházban. Söptei Józsefné alpolgármester elmondta: ősszel már a teljes egészében megújult színházépület fogadja a közönséget. Vagyis a négymilliós városi alapítványi fölajánlással a finiséhez érkezett a „nagy házalakítás".

Nagy Gábor, az egyesületként működő Soltis színház vezetője a kellékraktárként szolgáló galérián, a Koptik Odó utcai kamaraépületben. Fotó: Szendi Péter

A Soltis színház – illetve jogelődje, a Sitkei Színkör – több mint tíz éve telepedett le Celldömölkön, az önkormányzat térítésmentesen, bérleti díj nélkül bocsátotta a társulat rendelkezésére a volt belvárosi mozi épületét. De mert az eredeti szerződés értelmében bármikor kötelezhetők lettek volna arra, hogy elhagyják az épületet, felújításra – a legszükségesebbeken kívül – nem került sor. Tavaly azonban a képviselő-testület nagy egyetértésben úgy döntött, hogy „véglegesíti" a Soltis színházat: a társulat fölött most már nem függ Damoklesz kardjaként a költözésveszély, Nagy Gábor és csapata elkezdhetett merészebb álmokat szőni. Az épület állaga az évek múlásával egyre romlott, eljött az ideje a teljes fölújításnak. A siker érdekében gálát szerveztek, valamint népes támogatókörük közreműködésével fölújították a belső tereket, megvolt a teljes tetőcsere, a főbejárat is megszépült. Sőt: az önkormányzat és a társulat közösen pályázatot írt ki fiatal tervezőknek a színházi homlokzat megtervezésére, a pályázat nyertese Fülöp Edina, akinek ragyogó elképzelései hamarosan meg is valósulnak.

A társulat és az önkormányzat által közösen meghirdetett pályázaton Fülöp Edina homlokzatterve nyerte el a zsűri tetszését. A városi alapítvány támogatásának köszönhetően őszre meg is valósul ez a ragyogó elképzelés. Fotó: Szendi Péter

A Soltis Lajos Színház az elmúlt évtizedben – ahogy azt Fehér László polgármester hangsúlyozta – szerves részévé vált a város kulturális életének. A társulat által működtetett színistúdió évről évre sok fiatalt nyer meg a színháznak. És mert a belbecs mellett számít a külcsín, fontos, hogy a megújuló kamaraépület igazi éke lehet az utóbbi években egyébként is megszépült celli belvárosnak.

A Koptik Odó utcában most is próbafolyamat zajlik: készül a Woyzeck.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!