Celldömölk

2015.01.23. 15:50

A pap táblája - Kresznerics Ferenc előtt tisztelegtek Celldömölkön

Emléktáblát avattak pénteken az alsósági plébániahivatal falán a tudós esperes-plébános, Kresznerics Ferenc tiszteletére.

Ölbei Lívia

Az új emléktábla már azt is hírül adja, hogy a 18-19. század fordulóján esperes-plébánosként élt és alkotott Alsóságon Kresznerics Ferenc, akinek nyelvészi, pedagógusi, akadémikusi munkásságát mai utóda, életének-életművének kutatója, dr. Koltai Jenő alsósági esperes-plébános idézte föl. Az emléktábla a celli és az alsósági részönkormányzat együttműködésében került a plébánia falára, az avatón Fehér László polgármester mondott beszédet. Az önkormányzat, a járási hivatal, a tankerület, az iskolák, az egyház vezetői-képviselői mellett eljött Ságra Gyarmati Tibor, Kresznerics szülőfaluja, Ivánc polgármestere. Az alsósági iskola két diákja, Gasparics Laura és Nemes Gergő verset mondott az ünnepen. A vendégek között Kresznerics-díjasok is megjelentek: az alsósági tudós pap nevét viseli a celli önkormányzat évente odaítélt városi kulturális díja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!