Celldömölk

2015.11.10. 11:10

Saját magát buktathatja meg az Orbán-kormány - Kéri László 12 kérdése Celldömölkön

Celldömölk - A Cselekvő Összefogással Celldömölkért Egyesület hívta meg az ismert politikai elemzőt, politológust, aki az évek óta tartó rendezvénysorozat, a „Közéleti kávézó” vendége volt.

Gyuricza Imre

Kéri Lászlót a  Móritz Galériát megtöltő közönség előtt köszöntötte és mutatta be  Fehér László, az egyesület elnöke.

Kéri László mindenekelőtt utalt arra, hogy pár éve járt Celldömölkön, s az óta nagyot fordult a világ.  Bevezető előadását rövid múltidézéssel kezdte. Nem lépett vissza nagyot az időben, a 2014-es őszi eseményeket idézte fel. A magyar belpolitika rendkívül érdekes fejleményeket tud produkálni. 2014 sima év volt a Fidesz számára, országgyűlési, uniós, és önkormányzati választásokon, minden megerőltetés nélkül „húzta be” a győzelmeket. A rezsiharc és a folytatjuk – kampány ellen - az egyébként is szétesett, valódi „vezér” nélkül maradt balliberális oldal voltaképpen semmit nem tudott tenni, kénytelen volt beletörődni a verség-sorozatba.Minden stabilnak látszott a kormány és az elemzők szemszögéből is, de a magyar politikai élet mindig tud meglepetéseket okozni. 2014 októberétől az internetadó elleni hatalmas tüntetéssel elindult egy olyan folyamat, amely bizony komoly meglepetés volt az elemzők, de a sikerei csúcsán levő jobboldal számára is. Ne feledjük, ezek civil megmozdulások voltak. Kéri tizenhét - ezerfősnél nagyobb tüntetést jegyzett fel 2014 decemberéig.  A megmozdulások érintették az oktatásügy, az egészségügy területét, s úgy tűnt, hogy nem is vár olyan könnyű négy év az akkor még kétharmados hatalomra.

Ráadásul a múlt év novemberétől kezdve, egészen 2015 májusáig a kormányzó pártok három vereséget is elszenvedtek, előbb Újpesten, aztán idén Veszprémben, és Tapolcán. 2015 tavaszán egymás után jöttek a pénzügyi botrányok, a Questor és még két hasonló ügy borzolta a kedélyeket, s hozzávetőleg 1 millió szavazó hátrált ki a hatalom mögül, amikor általános meglepetésre - Orbán Viktor valami egészen új, és jó ideig érthetetlen állítással állt ki a közvélemény elé.

Megjelentek a menekültellenes plakátok, és a már jól ismert mozgósítási eszköz, a nemzeti konzultáció keretében kérdezte a kormány a polgárokat, hogy meg kell-e védeni az országot, és a munkahelyeket, a ki tudja honnan és miként érkező bevándorlóktól?

Júliusig úgy tűnt, hogy a kiváló taktikus melléfogott, s nem lesz itt semmiféle menekültügy – ráadásul még a kerítés – biztonsági határzár – építéséről is döntött a parlament. A hazai közvélemény értetlenkedett, az elemzők egy része mosolygott, Nyugat-Európában gúnyolódás tárgya lettünk – amikor egyszer csak ezrével jelentek meg a menekültek, s a főváros kellős közepén kaotikus állapotok alakultak ki.

Az előadó két hónappal ezelőtt, az események hatására, nagy munkába kezdett – mondta el a fórumon. Húsz napot szánt arra, hogy alaposan megismerhesse ezt az egyáltalán nem egyszerű kérdést.

Mi is ez a menekültügy? Válaszai nem nagyon lettek, Kérdései – annál inkább. Kik ezek? Honnan jönnek. Bevándorlók? Menekültek? Megélhetési célból érkeznek? Miért nem tesznek értük semmit a gazdag arab országok? Az embercsempészet közben az egész Balkánt behálózó komoly szakma lett, s a probléma nálunk is megjelent. Az unió miért nem ismerte, ismeri fel a problémát, s miért nem tesz érdemi lépéseket az ügyben? Miért bizonyulnak tehetetlennek a szomszéd országok? Melyek a menekültügy háttér tényezői? Miként változott meg a hazai közvélekedés a menekült témáról?

Mára, ott tartunk, hogy a kezdetben mindössze kommunikációs fogásnak indult menekülttéma - a hazai közvélemény java részét és bizony - európai mozgalmakat, a nyugati média egy részét, immár nyugati meghatározó politikusokat is – leegyszerűsítve - Orbán Viktor mögé állította.

Mostanra, azt lehet mondani, hogy a kormány, a kormányzó pártok, és a miniszterelnök olyan támogatottságot élveznek, amilyenről politikusok csak álmodni tudtak korábban. Mindez egy olyan ügynek köszönhetően - amely Kéri László szerint – a maga nyers valóságában nem is érint minket, hiszen a valóban, rajtunk is átcsörtető majd félmilliós áradatból – valójában senki nem akart nálunk maradni.

A kommunikációs csatát itthon is, és az Unióban is Orbán nyerte meg, a hazai ellenzék pedig semmit nem tudott lépni ez ellen. Felismerték, hogy a közvélemény nem fogadja el a humanitárius ellenérveket. Biztonságot, kiszámíthatóságot, rendet, erős vezetést, határozottságot akar. Megkapta.

Szóba kerültek még a fórumon a szíriai helyzet bonyolult kérdései, az orosz beavatkozás, és Amerika reakciója, és a ma még megjósolhatatlan fejlemények.

Kéri László azonban nem lenne egy a saját útját járó politikai elemző, ha a végén feltett kérdésekre is válaszolva, nem fejtette volna ki - a ma meglepőnek tűnő jóslatát. (Jósolni egyébként nem szeret.) Ez a kormány, egyáltalán nem biztos, hogy kihúzza ezt a választási ciklust, és egyáltalán nem biztos, hogy ha ki is tart a kormányzás a következő választásig, akkor azt simán meg fogja nyerni. Pedig - tette hozzá – igazi ellenzéke sincs, és mégis – akár saját magát is megbuktathatja.

Utalt a közelmúlt korrupciós ügyeire, az Orbán-Simicska konfliktusra, a szerinte - a Fidesz felső szintjétől egészen a végekig hatoló belső törésvonalakra. Majd egy hamiskás mosollyal hozzátette, hogy ezzel a véleményével még a saját konyhájában is kisebbségben marad, felesége – aki ismert közgazdász, elemző - sem osztja férje álláspontját, de ezt egy kávé mellett ők, egymással elintézik.

Fehér László egyesületi elnök Ság hegyi borral és a közelmúltban megjelent Celldömölk könyvvel, a megjelent szép számú közönség pedig tapssal köszönte meg az előadónak a tartalmas, gondolatébresztő estét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!