Celldömölk

2015.12.10. 09:51

Újra ragyog a gimnázium - Rekordidő alatt végeztek a celldömölki Berzsenyi korszerűsítésével

Celldömölk - Rekord idő alatt valósult meg a Berzsenyi Dániel Gimnázium energetikai korszerűsítése.

Cseszkó Tamás

Alig lehet ráismerni a celldömölki Berzsenyi Dániel Gimnázium környékére. Néhány hónapja még korhadt fák, ütött-kopott falak szomorú látványa fogadta az ide érkezőket, most azonban rendezett udvar, szépen felújított épület, látványosan világító névtábla hirdeti, fejlődik Celldömölk. -Három hónap kellett ahhoz, hogy a csoda megtörténjen -mondta Sipos Tibor, a gimnázium igazgatója, aki hozzátette, két évtizede lebegett a veszély az ódon falak között, a felújítás már elodázhatatlan volt, hiszen az elavult körülmények az oktatást és az intézményfenntartást is veszélyeztették. Sipos Tibor hozzátette: - Mindig az első lépés a legnehezebb, ezt a lépést tette meg országgyűlési képviselőnk, Ágh Péter, aki meghallgatta a problémánkat, és keményen lobbizott azért, hogy az iskola-felújítási program a támogatott pályázatok közé kerüljön. Sipos Tibor arról is beszélt, hogy nagy szükség volt a tetőszerkezet cseréjére is, az ehhez szükséges forrást a helyi képviselő-testület nyújtotta.

Fotó: Ohr Tibor

Fehér László, Celldömölk város polgármestere kiemelte, a testület tagjai egyhangúlag támogatták a fejlesztést. A város első embere köszönetet mondott mindazoknak, akik részt vettek a munkálatokban. - Normális körülmények között akár háromnegyed év kellett volna a kivitelezéshez, ám mivel december 31-én le kell zárni az uniós források felhasználásának első ciklusát, gyorsan kellett cselekedni - hangzott el.

- Most még jobb berzsenyis diáknak lenni - mondta ünnepi beszédében Ágh Péter, Celldömölk országgyűlési képviselője, aki kiemelte: választókerületének többi településéhez hasonlóan Celldömölk városa is folyamatosan fejlődik. Példaként említette, hogy sikeres energetikai pályázatoknak köszönhetően beruházások valósultak meg többek között Sárváron, Kőszegen, Csepregen és számos kistelepülésen. - Jövőre lesz hetvenéves a gimnázium, a kerek évfordulót immáron méltó körülmények között ünnepelhetik - fogalmazott a képviselő, majd hozzátette, büszkék lehetünk az elmúlt egy év munkájára. Amíg évközben voltak olyanok, akik azt a rémhírt terjesztették, hogy megszűnik a gimnázium, e fejlesztés is bizonyítja, hogy van jövője az intézménynek. A politikus arról is beszélt, hogy a kormány számos alkalommal bizonyította, hogy fontosak az itt élők. - Ha végigsétálunk a városunk, láthatjuk, Celldömölk központi forrásoknak köszönhetően fejlődik, gondoljunk az apátság épületének felújítására, az új egészségügyi rendelő építésére vagy éppen a vasútállomás fejlesztésére. Most pedig korszerű körülmények között tanulhatnak a gimnázium diákjai is - hangzott el.

Horváth Mirtil, Sipos Mirtil, Németh Laura, Horváth Flóra Gabriella, Dummel Damján Bence, Ágh Péter, Sípos Tibor, Tóth Regina  Krisztina, Vraskó Kata, Erdélyi Regina

- Az épület csodálatos lett, de belülről is világít - mondta Fodor István, a Klebensberg Intézményfenntartó Központ vezetője, aki hangsúlyozta, aki iskolát épít, az bizalmat ad a jövőnek. - Az itt dolgozók áldozata is hozzájárult ahhoz, hogy megvalósuljon a beruházás - hangzott el. Fodor István arról is beszélt, hogy a Vas Népét olvasva folyamatosan lehet találkozni a gimnázium diákjainak szép eredményeivel, most pedig igényes környezetben folytatódhat a nevelő munka. A beruházásnak köszönhetően új nyílászárókat kapott az intézmény, megoldották a hőszigetelést, megújult a homlokzat és a balesetveszélyes tetőszerkezet cseréje is megtörtént.

A Berzsenyi Dániel Gimnázium vezetői egyúttal bejelentették, a következő tanévben ötéves, kéttannyelvű oktatás veszi kezdetét. - Diákjaink jól megállják a helyüket az életben, nagyon jó eredményeket érnek el a versenyeken és 90 százalék fölötti a sikeres továbbtanulási arány - mondta el dr. Bérdiné Stipkovits Ildikó, a gimnázium tanára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!