Civil

2015.03.17. 10:36

Töpörtyűk a népzenében - Megalakult a Csörge, egy új magyar együttes az Őrvidéken

Oberwart/Felsőőr - Új magyar népzenei együttes alakult az Őrvidéken. A zenekar a Burgenlandi Magyar Kultúregyesület 2014 tavaszán indult projektjének, a népzeneoktatásnak diákjaiból verbuválódott, és a Csörge nevet kapta.

Civil Tudósítónktól

A csörge elnevezés a töpörtyű Nyugat-Dunántúlon és az Őrvidéken elterjedt változata. Nemcsak azért választották ezt a nevet a zenészek, mert mindannyian szívesen fogyasztják a csörgét, hanem hangutánzó szó lévén, utal muzsikájuk hangulatára is.

Az együttes a burgenlandi magyar népzenei hagyományok és dalkincs ápolását tűzte ki céljául. A különböző korú tagokat a magyar zene iránti szeretet köti össze. Minden pénteken az őriszigeti evangélikus gyülekezet termében vagy a községi teremben gyűlnek össze, és nagybőgőn, brácsán, hegedűn, ütőgardonon vagy dudán játszanak. A szombathelyi Boglya zenekar két vezetője, a Földesi házaspár foglalkozik egyenként a diákokkal. Földesi János és Rózsa a burgenlandi magyar népzene szakavatott ismerői, akik már két CD-t jelentettek meg hasonló néven.

A képen balról jobbra: Földesi Rózsa, Gaal Günter, Földesi János, Prascsaics Carmen, Zsótér Iris Gaal Daniel, Zsótér István, Tieber Hanna és Tieber Olivér.

Az őrvidéki zene különlegessége az egyedi dallam- és szövegvilágában rejlik, az együttes jelenleg a Gaál Károly gyűjtése alapján rendelkezésre álló dalokat dolgozza fel. A tagok azt szeretnék, hogy muzsikájukkal másoknak is örömet szerezzenek, és olyan zenekarrá fejlődjön az együttes, amely autentikus magyar hangszereken és őrvidéki muzsikával tudja majd kísérni fellépésein a BMKE magyar néptáncegyütteseit.

A Csörge  április 11-én és 12-én Őriszigeten egy kétnapos népzenei műhely rendezvényén is bemutatkozik, majd annak zárásaként a többi résztvevővel közösen koncertet ad.

A magyar népzene iránt érdeklődők népcsoporti hovatartozástól függetlenül bármikor bekapcsolódhatnak az oktatásba. Előismeret nem szükséges, felnőttek és gyermekek (7 éves kortól)  a BMKE felsőőri székházában jelentkezhetnek.

A magyar népi hangszerek oktatását 2015-ben  a Burgenland zenél című rendezvénysorozat keretében a Burgenlandi Népdalközpont által a tartományi kormány finanszírozza

Klenner Lívia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!