Civil

2015.04.29. 08:29

Renoválják a stációkat - Hamarosan befejezik a gencsapáti Szentkút felújítását

Gencsapáti - Hamarosan befejezik a Szentkút stációinak felújítási programját. A renoválást végző szakembereket kérdeztük.

Civil Tudósítónktól

 

Tirnován Tamás szobrász restaurátor, a Magyar Képzőművészeti Egyetem végzős hallgatója elmondta:

- Jelen pillanatban a gencsapáti Szentkút kálvárián a stációképeket, gipsz alapú festett domborműveket renováljuk. Esztétikai helyreállítást végzünk, a művek védve vannak és már kiszáradtak annyira, hogy a munkát elvégezzük. A régi festékrétegeket el kellett távolítani, alapozni, formai plasztikai kiegészítéseket elvégezni.

Tirnován Tamás szobrász-restaurátor

Erről dokumentációt is készítünk a tulajdonosnak, megrendelőnek és az érdeklődőknek. Kóródi Katalin festő restaurátor, aki a Magyar Képzőművészeti Egyetem negyedéves hallgatója hozzáfűzte:

- Az előző két-három festékréteg árnyalatainak különbségei miatt, célszerűnek tartottam az ikonográfia alapján történő rekonstrukciós festést. Ez azt jelenti, hogy például Mária köpenye kék, belül pedig vörös.

Ez a kopásokon, illetve a három átfestésen különböző színű volt, ezeket alapul véve próbáltam egy olyan színskálát alkalmazni, amely harmonizál egymással.

Kóródi Katalin festő-restaurátor

Két szakma, a szobrász-restaurátor és a festő restaurátor együttműködésével valósul meg a renoválás, négyen dolgozunk grafikával és festészettel foglalkozó két kolléga segíti még a munkánkat.

Jó időben megint érdemes lesz kilátogatni a Szentkúthoz, hogy megnézzük a megújult stációkat az egyik legjobb kirándulóhelyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!