Civil

2015.07.09. 19:13

Gyöngyök a nyugati határ szélén

Und - Jórészt horvátok lakta nemzetiségi község közvetlen a határszélen Und település. A hagyományok ápolása sok embernek szívügye a településen. A legfiatalabb csoport a ŽVS Biseri (Gyöngyszemek énekegyüttes). Az együttes vezetőjével, Balogh Szabinával beszélgettünk.

Civil Tudósítónktól

Und csendesen búvik meg Sopron és Szombathely közt majdnem félúton. Első írásos említése az 1200-as évekből (II. Endre királyi okleveléből) származik, az 1500-as évektől lakják az idevándorolt és idetelepített horvátok. A település talán ismertebb a határokon túl, mint idehaza. A horvát kultúra és hagyományok ápolása itt még fontos; fontos az együvé tartozás, az a gyökér, amely határok nélkül összeköt embereket, időn átívelve generációkat. Néptánccsoport, tamburazenekar, énekegyüttes. Valami olyat őriznek, amit tovább kell adni, megnyerni a fiatalokat, és megmutatni a világnak.

A ŽVS Biseri (Gyöngyszemek énekegyüttes) 2010-ben alakult az undi Veseli Gradišćanci kultúrcsoport táncosaiból és tamburásaiból. Tagjai: Gáti Nikolett, Unger Katalin, Preiner Szimonetta, Kiss Teréz, Gátiné Hanis Annamária, Alaszné Unger Viola, Fülöp Vivien Balogh Szabina.

– Azért ezt a nevet választottuk, mert a gyöngy az emberiség által ismert legrégibb drágakő, a tisztaság, az érték és a nőiesség szimbóluma – mondja Balogh Szabina, a csoport vezetője. – Az éneklés szeretete mindegyikünkben megvolt, ezt hoztuk és hozzuk egyre jobban felszínre. A horvát folklór érzését szeretnénk idevarázsolni úgy, hogy közben mi is fejlődjünk általa zeneileg és emberileg is.

A Biseri együttes tagjai: Gáti Nikolett, Unger Katalin, Preiner Szimonetta, Kiss Teréz, Gátiné Hanis Annamária, Ungerné Alasz Viola, Fülöp Vivien, Balogh Szabina. Fotó: Biseri együttes

A csoport feladatának tekinti a horvát nyelv megőrzését, valamint a népdalok és néphagyományok átörökítését. Repertoárjukban gradistyei népdalok, valamint a horvát folklór különböző régióinak dalai szerepelnek. Törekednek arra, hogy minél több népdalt tanuljanak meg az anyaországi dallamkincsből. Más műfajjal, négyszólamú dalmáciai, úgynevezett „Klapa"-feldolgozások éneklésével is próbálkoznak. Tényleg a szeretet, a zene tartja össze őket, támogatást nem kapnak, néhány fellépésért kapott összegből gazdálkodnak. Énekeltek már Ausztriában, Szlovákiában, Horvátországban is. 2014-ben meghívást kaptak az anyaországi Horvatiban lévő népdaléneklési versenyre, mint egyedüli külhoni horvát csoport. Nagy sikernek tekintik, hogy jó kapcsolatot ápolnak az ausztriai Gerištofban (Kroatisch Geresdorf) lévő férfikarral, számos közös fellépésük volt együtt. Nemcsak a repertoár, hanem a csoport frissítésén, fiatalításán is dolgoznak.

– A mai fiatalokat annyi inger, lehetőség bombázza, hogy nehéz kiválogatni, miben is szeretnének igazán részt venni – fűzi tovább a gondolatot Szabina. – Szerintem a közösség nagyon fontos tényező, tudniuk kell, hova és kik közé kerülnek, s hogy amit együtt tesznek az érték, mégpedig maradandó.

Címkék#Und

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!