Civil

2015.08.17. 09:04

Újkőkori asszonyok és férfiak jártak termékenységi táncot Sében

Egy új hagyományt sikerült teremteni az idei séi falunapon. A helyi férfiak és nők újkőkori ruhákba öltöztek, és az izzó vörös Nap körül rituális termékenységi táncot mutattak be.

Civil Tudósítónktól

Az ünnepségen meghívott vendégként dr. Károlyi Mária régész is jelen volt, akinek a falu a gyönyörű újkőkori leletek - köztük a híres Séi Vénusz - feltárását köszönheti.

A séi kiemelten védett újkőkori régészeti lelőhely a közelmúltban bekerült a Megyei Értéktárba.

Igazi csapatmunkát igényelt a felkészülés, a korhű ruhák az ÖrökSégünk Alapítvány, az övek és ékszerek a séi fiatalok közreműködésével készültek.

Az újkőkori táncot Kummer Zsuzsa tánctanár tanította be, a Nap pedig Konti Zoltán keze munkáját dicséri.

A Sében élők célja, hogy megismertessék az emberekkel, ebben a Szombathely melletti faluban, igazi világhírű kincsek kerültek elő, amelyek másolatainak kiállítását a séi faluházban tervezik megrendezni.

Az újkőkori műsor mellett természetesen egyéb programok is várták az ide látogatókat. A gyerekek újkőkori edényeket készíthettek Udvardi Balázs irányításával póni lovagolhattak, lovas kocsikázhattak, traktorozhattak.

Az ugrálóvár és az arcfestés az idén is nagy sláger volt.

Szerencsére a vihar elkerülte a rendezvényt, így a programok kora délutántól egészen hajnalig tartottak.

A fellépők között Orsós Ferenc „Zsiga"  zenész is jelen volt, aki műsorával mondott köszönetet a falunak kisfia, Dominik műtétjének nagylelkű támogatásáért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!