Civil

2015.11.03. 13:59

Áttáncolták a Tiszát a telekesiek

Telekes – Aranyosapátiban, az ország keleti négyeshatárán táboroztak október végén a Csurgóforrás Alapítvány szervezésében a helyi fiatalok.

Civil Tudósítónktól

Az alapítvány küldetése a magyarság kulturális örökségének megőrzése és ápolása, amelyet a határon átívelő együttműködésben valósít meg. A Telekes székhelyű civil szervezet kiemelt feladatának tartja a közös múltra és kulturális gyökerekre alapozva az összekapcsolódás és az összetartozás érzésének erősítését. Az elsősorban osztrák, szlovén és horvát szervezetekkel együttműködő alapítvány éves programjának jelentős eseménye volt a nemzetközi alkotótábor, amelynek fő programját ezúttal az ország keleti négyeshatárán – Aranyosapáti révaranyosi részének központjában létrehozott Aranyossziget Gyermek és Ifjúsági Tábor első lakóiként – valósított meg.

„Tündérmező kapujában” a fiatalok a hagyományos murakeresztúri - horvát nemzetiségű partnerük mellett a kárpátaljaiak magyar, ruszin, ukrán kultúrájával, valamint a beregi és szatmári térség kulturális örökségével ismerkedhettek.

A képen balról jobbra: Hajba Elizabet, Sági Bianka, Koltai Kinga, Nagy Kinga, Lendvai Luca és Nagy Dalma

Az alapítvány táncosai az adonyi kompon áttáncolták a Tiszát, majd visszafelé – immár autókkal megrakodva – énektudásukkal tették szebbé az átkelők napját. A tábor lakói a hét során láthattak magyar és ukrán táncot, valamint szórakozhattak horvát tamburazenére. A fiatalok a faragó foglalkozások mellett egyebek mellett találkoztak halásszal, és megnézhették annak „házi állatkertjét”, megfoghatták a 8 kilogrammos amúrt, és látogatást tettek a túristvándi vízimalomban. Dr. Kovács Antalnak, a Karosi Íjász Egyesület elnökének előadása és bemutatója során megismerkedhettek honfoglaló őseink kultúrájával és használati eszközeikkel, majd kipróbálhatták íjászati tudományukat.

A Csurgóforrás Alapítvány táborának tagjai tisztelegtek a Petőfi Sándor Tisza című versét megihlető emlékfánál, Móricz Zsigmond emlékházánál Tiszacsécsén és Kölcsey Ferenc sírjánál, mert a körútból nem maradhatott ki a szatmárcsekei csónakos, fejfás temető, ahol Korpás Istvántól, a téma leghitelesebb emberétől, a 46 év alatt 600 fejfát készítő mestertől kaphattak értékes információkat.

A tábor a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával valósult meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!