Civil

2015.11.12. 09:49

Miért aludtak a templomban a sopronhorpácsi hittanosok?

Sopronhorpács – Idén először, hagyományteremtő szándékkal szervezett Márton-napi lampionos felvonulást a településen Kovács Pál atya.

Civil Tudósítónktól

A település lelkipásztora, Pál atya a felvidéki Galántáról érkezett. Fiatalos lendülettel fogott munkájához, hogy minél több embert szólíthasson meg Sopronhorpácson is. Már a beszélgetés elején hangsúlyozza: rendkívül jól érzi itt magát. A győri főiskolai évek után két évig volt Kapuváron káplán, majd 2012 augusztusában került az újkéri plébániára, ellátva a sopronhorpácsi, a szakonyi plébániák, valamint a tompaládonyi és a szopori fíliák lelkipásztori teendőit is. Vidám tettvággyal és elhivatottsággal fogott munkához. Nagyon jó kapcsolatot alakított ki az általános iskolával, talán ennek is köszönhető, hogy a szentmiséken megnőtt a ministránsok száma.

- Augusztusban Közel az Úrhoz mottóval a gyerekeknek „templomban alvós" éjszakát szerveztünk. Mindenkinek igazi élményt jelentett. Októbertől indult katekézis felnőtteknek, amelyen egyre többen vesznek részt - meséli Pál atya mosolyogva. Rendszeresen szervez zarándokutakat a Felvidékre, hogy minél többen megismerjék az ottani magyar vonatkozású helyeket. Legutolsó útjuk Dénesdre, Nádszegre és Deákiba vezetett. Dénesden őrzik a török elől menekült celldömölki bencések legbecsesebb kincsét, az 1200-as évekből származó Zeli Mária szobrot. Nádszeg Szent István király templomát rejti.

- Deáki 1228-ban épített kéttornyú román stílusú temploma a Felvidék egyik legrégibb műemléke s egyben a templom a felvidéki magyarság szíve. Itt bújik meg az egész magyar és keresztény történelmünk, hiszen padlásáról került elő a 13. században itt élő bencés szerzetesek által szertartáskönyvként használt Pray-kódex, amelyben a Halotti beszéd olvasható.

Pál atya idén először szervezte meg a Márton-napi lámpás felvonulást. Ezen a novembert meghazudtoló langyos estén nagyon sokan jöttek el a hívó szóra; imbolygó fények jelezték a főtér minden irányából érkezőket. Egész héten készültek a lámpások az óvodában, iskolában, otthon, hittanórán, hogy így együtt, lángjuk fellobbanva a jó cselekedeteket szimbolizáló fényt eljuttassák az emberekhez. Végigsétálva a falu központján hosszú sorban, énekelve érkeztek meg a plébánia udvarára kicsik és nagyok, ahol a gyerekeket meleg tea, kakaó és sütemény várta, hiszen Márton napja a 40 napos karácsonyi böjt előtti utolsó ünnepnap. „Kicsiny kis fényemmel világítani fogok..." énekelték együtt a gyerekek Pál atyával, és a jelenlévő szülők, nagyszülők, nevelők talán egyre gondoltak: számunkra valóban ők az apró fények, melyekért tenni érdemes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!