Civil

2016.01.15. 10:48

A sopronhorpácsi templom titkai

Sopronhorpács - Különlegesen szép építészeti emléket láthat a településen áthaladó utazó közvetlenül a főút mellett, mely nincs kerítéssel eltakarva, csak pár fa óvja féltőn bejáratát. A falu temploma román kori műemlékeink sorába tartozik.

Civil Tudósítónktól

Az első kis falusi templom valószínűleg nemzetségi templomnak épült a XII. század utolsó negyedében a mai szentély helyén. A történelem során újjáépítették, többször átépítették. Az 1230-as években még román stílusban készült az átalakítás, hosszú szentéllyel bővült, toronnyal látták el, s elkészült bélletes kapuzata, faragott oszlopokkal és ívekkel. A kapu két oldalán levő fülkékben egy-egy oroszlánszobor található, amelyek felett a templom védőszentjei, Szent Péter és Pál őrködnek. Mind a tatárjárás, mind a törökdúlás nyomot hagyott a templomon.

A betörő tatárok felégették, és az újabb helyreállítást követően (amely már a gótika jegyében történt) majd 300 évig állt. Az 1500-as években az átvonuló Szulejmán hada lerombolta, majd több mint száz évig maradt a pusztulás hona, csak a mellékhajó állt, ahol az istentiszteleteket tartották.

Az 1700-as években a Széchenyi család segítségével teljesen helyreállították a templomot. A gótika eltűnt, és megjelent a barokk, az egész templomot beboltozták, elkészült a barokk karzat és a torony. Az Országos Műemléki Felügyelőség Soproni Építésfelügyelősége 1957 és 1960 között restauráltatta az épületet. Meghagyták a barokk boltozatokat és a tornyot, de ahol csak lehetett, kibontották a román kori és gótikus részleteket. A templom körül feltárták az egykori temetőt, és itt áll a kőtár is, ahol láthatók az eredeti helyükre vissza nem helyezhető faragványok. A ma ide érkező látogatót rendezett környezet és megújult külső fogadja. Köszönhető ez egy sikeres pályázatnak, az egyházközség megtakarításainak és a hívek adományainak. Megtisztított kőfelületek, megújult toronysisak, a megőrzött középkori gerendák fölött új ácsszerkezet egyedülálló terméspala fedéssel, új fekvő ereszcsatornák, ízléses térkő a templom körül. De mindez mit sem érne, ha üresen állna Isten háza. Kapuja mindig nyitva, hogy csendjében bárki megpihenhessen testben, lélekben.

Sodicsné Horváth Gyöngyi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!