Civil

2016.01.05. 10:19

Eseménydús év áll a felsőcsatári horvátok mögött

A Felsőcsatári Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnökének, Pezenhoffer Antalnénak beszámolója szerint eseménydús év van mind az önkormányzat, mind a nemzetiségi együttesek mögött.

Civil Tudósítónktól

A 2014-es választásokon négyen kaptak bizalmat a testületbe: Sallér József, Cseri Tivadar, Glavanits Viktória és Pezenhoffer Antalné. Sallér József betegsége és tragikus halála miatt jelenleg hárman viszik az ügyeket.

Nagy örömmel készült az önkormányzat annak a dvd-nek a bemutatójára, ami Felsőcsatár egyedülálló szép hagyományáról, a farsangi rozmaringolásról szól. Január 17-én a film vetítésével, gazdag kultúrműsorral zajlott le ez a sikeres rendezvény. A dvd-n rögzített népszokás február közepén élőben is látható volt, mint minden évben évtizedek óta. A falu fiataljai farsangoltak három napon át. Ezt a Vas Megyei Nemzeti Művelődési Intézet 45 ezer forinttal támogatta.

Áprilisban a Pécsi Horvát Színház hozott egy gyermekeknek szóló előadást Felsőcsatárra, költségét, ami kb. 50 ezer forint volt, a HÖK fizette. Az előadást az óvodások és az általános iskolások nézték meg. Ugyanebben a hónapban az énekkar részt vett a Pinka menti egyházi kórustalálkozón, Szentpéterfán, május 9-én pedig a hegyi búcsún énekeltek.

A május 23-án megrendezett Horvát nap volt az év legjelentősebb rendezvénye. Meghívták újdonsült barátaikat Horvátországból, Budasevo-ból, viszonozva előző évi vendéglátásukat. A templomban kezdődött a program szép horvát tamburás misével, a kultúrházban színvonalas műsorral folytatódott, a vendégek és valamennyi helyi együttes, csoport szereplésével. Szomorú és megható része volt a délutánnak, amikor Sallérné Polyák Anna átvette a polgármestertől a Sallér házaspárnak megítélt Felsőcsatárért érdemérmet. A horvát kultúra, nyelv, a hagyományok ápolásáért, a közösségért végzett áldozatos munkájukért kapták. Nélkülük most nem működne a tánccsoport, a tamburazenekar és talán az énekkar sem. A beszámolót tartó önkormányzati vezető hozzátette: „ne hagyjuk elveszni ezeket az értékeket! A fiatalok érezzék át ennek a súlyát! Elődeink majdnem 500 éven át őrizték anyanyelvünket, szép hagyományainkat. Várunk mindenkit, akik kedvet éreznek az énekhez, zenéhez, tánchoz, fiatalokat és kevésbé fiatalokat! Horvát anyanyelvünk van leginkább veszélyben. Egyre kevesebb horvát szót hallunk környezetünkben, a családban. Gyerekeink, unokáink már nem beszélik. Az első osztályt kezdő, horvát nyelvre beíratott gyerekeket a HÖK minden évben 10 ezer forinttal támogatja. Ez évben erre nem volt igény. Remélem, jövőre az óvodából iskolába kerülő gyerekeknél ez másképp lesz."

Június végén a trianoni emléknaphoz kapcsolódó rendezvényen, az úgynevezett hűségtúrán is szerepelt az óvoda és az énekkar. Cseri Tivadar elnökhelyettes kezdeményezésére parlamenti döntés született, Felsőcsatár is a hűség faluja lett. Az erről szóló hivatalos dokumentumot dr. Hende Csaba, a térség országgyűlési képviselője adta át.

Szeptember elején kellemes hosszú hétvégét töltöttek a felsőcsatári horvátok az anyaországban. Pár nap múlva a táncosok Pornóapátiban szerepeltek egy folklór délutánon. Itt szembesültek azzal, hogy új cd-felvételre van szükség a fellépésekhez. Ehhez kérték az önkormányzat támogatását.

A Cetarska Mladina szervezésében nagy sikerrel zajlott a szüreti felvonulás. Október 4-én átkerékpároztak a falun a Crotour – Hrvatska Biciklijada – kerékpártúra résztvevői. Győr-Moson-Sopron és Vas megye horvát ajkú településein át vezetett az útjuk. Az önkormányzat képviselői a kultúrház előtt frissítővel, kis harapnivalóval üdvözölték az innen Horvátlövőre, majd Szentpéterfára bicikliző horvát barátokat.

Az énekkar október 18-ára Schachendorfba, Csajtára kapott meghívást egy templomi koncertre, majd november 8-án Szentgotthárdon lépett fel a tánccsoporttal együtt egy amatőr művészeti gálán, valamint részt vettek az óvodások Szent Márton-napi lampionos felvonulásán is. Több adventi program tette teljessé az évet.

Megtudtuk továbbá: Cseri Tivadar kezdeményezte a rozmaringolás felvételét a megyei értéktárba, amit első körben elutasítottak azzal, hogy nem haladja meg a helyi érték fogalmát. Ezt megpróbálják az önkormányzat támogató nyilatkozatával újra benyújtani, mert nem értenek egyet a döntéssel. Terv még táncház, dalest, színház.

Csatári László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!