Civil

2016.03.26. 15:38

Az utolsó kovács Borgátán

Borgáta - Varga Géza, a Borgátán élő utolsó kovácsmester ma is szívesen emlékezik a szakmájáról és a régi időkről. A kovácsmesterséget még gyermekkorában édesapjától tanulta, aki az ezernyolcszázas évek végén szegődött el kovácsinasnak Borgátára.

Civil Tudósítónktól

Géza bácsit, az inas fokozatot elérve Mesteribe fogadott kovácsnak hívták, de az első adandó alkalommal, 1933-ban visszatért Borgátára a család.

- Akkoriban két kovácsműhely volt a faluban, ide jártak a környező falvakból is patkoltatni, szekeret készíttetni. Nem volt egy fényes munkalehetőség, vagy jó élet, hiszen nyolcan laktunk egy házban, de megéltünk, ahogyan megéltünk, kétkezi munkából, tisztességgel – meséli.

Géza bácsi tizenhat éves korában már inasként készítette az ekevasat, igazította a boronákat, és készítette a patkókat, de ha úgy adódott, lábosokat is foltozott. Édesapja mellett megtanulta a szakma minden fortélyát. Azt, hogy a kis patkót 6, míg a nagy patkót 8 szeggel kell felrakni. Kérdésemre, hogy mi volt a legnehezebb a szakmájában az alábbi választ adta:

- Leginkább a lovak patkolását szerettem, de volt egy igen makacs ló, nem lehetett másképpen megpatkolni, csak egy keresztgerenda és egy rudazó kötél segítségével, nagyon virgonc állat volt - emlékezik vissza mosolyogva a most nyolcvanhét éves beszélgető partnerem.

Fotó: Gőcze Zsanett

Az idő múltával és a tapasztalatok megszerzésével kovácssegéddé lépett elő, majd 1951-ben a haza hívására, bevonult katonának. A sereg után azonnal visszatért a szakmához.

- Akkoriban még majdnem minden háznál volt bakszekér is, azon hordták a trágyát, - emlékezik vissza az idős ember. Elmondja: a kovácsműhelyben mindig meleg volt, talán ennek is köszönhető, hogy gyakori találkozóhelyül szolgált a férfiaknak. Itt osztották meg egymással a híreket. A kovácsoknak, csak úgy mint a kanászoknak, bábáknak, és a papnak akkoriban járt az ingyenes fuvar és a gabonaszedés joga is.

Míg nyáron szinte egy percre sem hűlt ki a kovácsüllő a sok ekevas, borona és kerék vasalástól, addig télen főként patkókat készítettek. A lóvasalás volt Géza bácsi emlékei szerint a legszebb munka.

Ám az ország változó helyzete erre a szakmára is rányomta a bélyegét. 1956-ban megalakult a termelőszövetkezet Borgátán is, ami abban az évben szét is ment, mert sokan nem álltak be a társulásba. Sőt, mindenki, aki tehette, fejlesztette a gazdaságát és rövid, de lendületes fejlődés következett be. Viszont, az erősödő politikai nyomás hatására 1959-ben újra megalakult a termelőszövetkezet, és ezúttal nem hagyták felbomlani. Tíz évvel később egyesítették a falvak termelőszövetkezeteit, ezzel együtt a kovács műhelyek is halálra voltak ítélve. Egyetlen szakmabéli manufaktúra maradt a környéken: Egyházashetyén. Itt dolgozott szinte az összes kovácsinas és mester. 1974-ig itt dolgozott Varga Géza is.

Faggattuk az elérzékenyült idős embert, hogy élte meg a búcsút a szakmától.

- Sajnálom a kovácsházunkat, nehezen éltem meg és velem együtt a család is. Szerettem dolgozni, és értettem is a szakmát – mondja elcsukló hangon Géza bácsi. A szakma igazi ismerete és szeretete látszik az idősödő szemek csillogásán, ahogy a szomorú belenyugvás is, hogy ezek az idők elmúltak, és már sosem térnek vissza.

Szerző: Gőcze Zsanett, civil tudósító

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!