Civil

2016.03.08. 11:28

Csak két napig volt olimpiai bronzérmes – Az elfeledett borgátai olimpikon története

Borgáta – Tima Ferenc nyolcszoros magyar bajnok atléta, rövidtávfutó 1919. december 14-én Borgátán látta meg a napvilágot.

Civil Tudósítónktól

Borgátán élő kisbirtokos szülei nagy gondot fordítottak Ferenc taníttatására, aki bár Budapesten élte élete nagy részét, mégis szülőföldjének Borgátát tekintette. Jogi tanulmányait a Kolozsvári Egyetemen végezte, majd visszaköltözött Budapestre, de nem múlt el úgy egyetlen év sem, hogy elmulasztotta volna meglátogatni a számára oly nagy becsben tartott Borgátát.

A faluban élő idős emberek még a mai napig is emlegetik azt a "szigorú magas fiút", aki nyaranta Borgátán edzett, és töltötte szabadidejét.

Tima Ferenc szülőháza ma
Fotó: Gőcze Zsanett

1934-ben kezdett el versenyszerűen sportolni mint sprinter, és kimagasló teljesítményével a vasi fiú igazi ékköve lett a sportvilágnak. A II. világháború kitörése előtt a leggyorsabb magyar futók között emlegették. 1946-ban 100 és 200 méteren egyaránt bajnoki címet nyert. 1947 szeptemberében felfigyelt rá a Vasas, és le is igazolta a fürge, 28 esztendős Ferencet. Kialakult a Tima Ferenc–Bartha László–Csányi György–Goldoványi Béla 4x100-as csapat, amely a következő években kibérelte a váltószám bajnoki dobogójának első helyét.

A párizsi és a milánói sikeres versenyeket követően egyenes út vezetett a csapat számára az olimpiához.

Az olimpiai csapat

A londoni ötkarikás játékokon a kvartett sok előre nem látható problémával szembesült. Mégis az akadályokat és az eredetileg dobogós – de diszkvalifikált – amerikai csapatot legyőzve, a harmadik helyet érte el a csapat és bronzérem csillogott a versenyzők mellkasán. A boldogság mámora azonban nem tartott túl sokáig. Az eredményhirdetést követően az Amerikai Egyesült Államok óvott, aminek következtében megváltoztatták a sorrendet. Ezzel a magyar csapat akkor szembesült, amikor egy angol úr újságjába bepillantva látta meg az új eredményekről szóló cikket. Két napig volt a kezükben az amúgy megérdemelt bronzérem, majd vissza kellett adniuk azt.

Tima Ferenc 1952-ben visszavonult a versenyzéstől. A minisztériumban magas pozícióba került, ahonnan lehetősége nyílt arra, hogy szülőföldjét segítse. Így közbejárásának köszönhetően Borgáta a környék első településeként kapta meg az akkor még ritkaságnak számító Super Zetor típusú traktort, amelyet a település fuvarozásra használt.

A település minden éves zárszámadásán megjelent, és folyamatosan támogatta a falu infrastrukturális fejlődését, és a helyi termelőszövetkezet is.

Édesapja halálát követően édesanyja visszaköltözött Borgátára. Dr. Tima Ferenc élete 57. évében, daganatos betegségben hunyt el. Budapesten temették el. Szülői háza mai is megtalálható Borgáta egyik legcsendesebb utcájában.

Gőcze Zsanett

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!