Civil

2016.03.11. 13:54

Egy kötetben Horvátlövő értékei

Horvátlövő - A település történelméről és helyi értékeiről készült könyvet mutattak be a közelmúltban a horvátlövői kultúrotthonban.

Civil Tudósítónktól

A horvát nemzetiségű Horvátlövőnek eseményekben gazdag, fordulatos történelme mellett egyedülálló hagyományöröksége maradt fenn. Az anyanyelvi értékeket becsülő lakosság tiszteletreméltó hagyományszeretetének köszönhetően a sokszínű nemzetiségi kultúra ma is virágzik, és az évszázadokon át megóvott anyanyelvi örökséget megőrizendő értéknek tekintik.

A település történetének feltárása, megismerése és néprajzának felgyűjtése egyaránt szolgálja a helyismeret gyarapítását és az értékmentést. Horvátlövő településtörténete és néprajzának értéktára címmel Kovács Géza helytörténeti kutató írta meg és szerkesztette a község történetét és dolgozta fel a néprajzát. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a horvátlövői önkormányzat támogatásával a település horvát önkormányzata adta ki a könyvet, amelyet a helyi értékeket bemutató előadáson ismerhették meg a falu lakói. A programot a Slavuj Nemzetiségi Vegyeskar által előadott ősi horvát énekek és településtörténeti dokumentumkiállítás színesítette. A kiadvány jelentőségét az adja, hogy a község kivételes földrajzi helyzetéből, társadalmi rétegződéséből, lakóinak nemzetiségi szerepvállalásából jelentős történelmi és néprajzi értékek keletkeztek, amelyek példaként állnak a mai nemzedék előtt.

A könyv bemutatja a település fontosabb jellemzőit, jelképeit, őstörténetét, alapítását, a horvát nemzetiség letelepítésével kezdődő keletkezés történetét, és az itt élő lakosság életét napjainkig. A nagyközönségnek készült könyv sokoldalúan ismerteti a település mezőgazdaságának fejlődését, vallás- és oktatástörténetét, a határőrizet eseménykörét, a kereskedelem és kézművesség kialakulását. A történeti adatokat gazdagítja az itt élt és élő cigány népesség történetének, életmódjának és sorsának feldolgozása. Nagy jelentőségű a Trianon idején Ausztriához csatolt falu visszatérésért folytatott küzdelmének, az Auschwitz haláltáborát és a recski kényszermunkatábort megjárt, az internált és kitelepített lakosság tragédiáinak, meg 1956 mártírjai életeseményének hiteles feltárása.

A Szülőföld Könyvkiadó gondozásában megjelent kötet kivételesen értékes részének tekinthető a néprajzi értéktár, mivel az igen jelentős néprajzi kultúra ellenére a településen alig volt ilyen típusú értékmentés. Ezekből képet kaphatunk a lakosság mindennapi életéről, bemutatja a gazdálkodást, régi házaikat, viseletüket, a népi gyógyítást, a táplálkozáskultúrát és a hagyományos ételeket. Az ember életciklusának ünnepei között leírja a keresztelés, házasságkötés, temetés szertartásait és a hozzájuk fűződő szokásokat. Értékes emlékanyaga a néphit hiedelmeinek számbavétele, amelynél az ördöngösséget, a babonákat, közmondásokat és szólásokat írja le a szerző. Az 1846-tól gyűjtött horvát népdalok válogatása az emberi élet különböző területeinek érzelem- és hitvilágát tárja fel. A kötet a jeles napokhoz kötődően az újesztendő első napjától szilveszterig külön fejezetben mutatja be a hozzájuk fűződő hiedelmeket, hagyományokat, közli az időjárási megfigyeléseket, a mezőgazdálkodási tevékenységeket és a népszokások változásait. A kötethez történeti névtár is készült. Illusztrációi és mellékletei a történelmi értékeket, a népi környezetet és az itt élők gazdag kultúráját szemléltetik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!