Civil

2016.07.25. 19:50

Négy vidám nap - Székely barátokkal ünnepeltek

Káld - Négy napon át gazdag programot kínált a falu vezetősége és civil szervezetei a község lakóinak és a csíkszentimrei testvértelepülés küldöttségének.

Civil Tudósítónktól

Pénteken a 135 éves káldi Önkéntes Tűzoltó Egyesület ünnepelte jubileumát, szombaton székely kaput avattak, harangjátékot szenteltek és megtartották a falunapot.

Pénteken Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke méltatta több nemzedéket átívelő, nagy múltú tevékenységüket, és a megyei közgyűlés ajándékát nyújtotta át az egyesületnek. A jubilálók zászlajára a szomszédos községek önkéntes tűzoltó egyesületei szalagot kötöttek, az elnök jutalmat adott át három tűzoltónak, akik ötven, illetve harminc éve aktív tagjai a közösségnek.

Az erdélyi vendégek részéről a csíkszentimrei néptánccsoport is nagy sikerű műsort adott
Fotó: Káldi Önkormányzat

Szombat délelőtt a község Fő terén Csíkszentimre település ajándékát, egy csodálatos székely kaput avattak fel a helyiek. Az ünnepségen Kondora Bálint, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke méltatta a két település szoros kapcsolatát. Dr. Schmidt József, Káld polgármestere megköszönte a székely küldöttségnek az adományt. Fülöp Kinga, Csíkszentimre alpolgármester asszonya baráti szeretettel adta át a testvértelepülés ajándékát. Az eseményen a Káldi Asszonykórus Vörös Krisztina vezetésével káldi népdalokat adott elő. Miután Balassi István plébános megszentelte a kaput, a közönség a katolikus temp-lomban folytatta az ünneplést. Itt a plébános egy harangjátékot szentelt fel, melyet a közelmúltban üzemeltek be a káldi rózsafüzér-társulat támogatásával.

Délután falunapi programok várták a helyieket és a vendégeket. Az Ogmánd Hagyományőrző és Íjász Egyesület bemutatója után íjászkodhattak a résztvevők. A főzőversenyen idén három csapat indult. A gyerekek közül sokan kipróbálták magukat az aszfaltrajzversenyen, a győztes egy csíkszentimrei kislány, Kristó Antónia lett. A színpadon látványos bemutatók követték egymást.

A délután eredményhirdetésekkel folytatódott. A kispályás focibajnokságot a Toldi Club csapata, a főzőversenyt Simon Gergőék csapata nyerte. A programot színesítette a csíkszentimrei Fehér Liliom tánccsoport néptáncbemutatója, mezőségi, sóvidéki és felcsíki táncokat adtak elő. Két lányka, Kristó Antónia és Bálint Emőke szép magyar népdalokkal örvendeztették meg a közönséget. A Káldi Napraforgók Egyesületének néptánccsoportja vasi táncokat adott elő. A tagok közül itt is a legfiatalabbak, Lantos Anna és Czeglédi Sára szórakoztatták a közönséget szép népdalaikkal. Mindkét csapat fergeteges néptáncelőadást mutatott be.

Az este a Faluházban megrendezett bulival folytatódott. Dj. Indián szervezésében retró diszkó és sztárvendégek várták a mulatni vágyókat. A programsorozatot a Földművelésügyi Minisztérium és a Hungarikum Bizottság támogatta.

Bándoli Bernadett

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!